MAMA

Познатиот епидемилог д-р Кисиќ: Не знам дали некогаш ќе дојде време да се каже дека сме безбедни

Не знам дали некогаш ќе има време да се каже дека сме безбедни

Заменик-директорот на Институтот „Трамполин“, д-р Дарија Кисиќ, за РТС изјави дека иако во моментов сме една од земјите со најмал ризик од коронавирус, искуствата од другите земји покажаа дека ова може да се промени во рок од една недела.

– Не знам дали некогаш ќе има време да се каже дека сме безбедни, бидејќи каде и да имаме циркулација на вирусот, епидемиолошката состојба е неизвесна – вели Кисиќ.

Од денес започнува примената на новата мерка на Кризниот штаб – сите угостителски објекти, без оглед дали се работи за отворени или затворени објекти, можат да работат до 23 часот. Контролата на усогласеност со мерките и санкциите за непочитување ќе бидат засилени, велат властите.

Дарија Кисиќ изјави дека кога ја разгледуваме епидемиолошката состојба, апсолутните бројки не кажуваат многу, но стапките на инциденца како мерка за ризикот од заболување кај популацијата.

– Во текот на оваа недела, оваа стапка е нешто поголема од минатата недела и за околу 19 проценти поголем ризик од заболување. отколку претходната недела – рече Кисиќ.

Таа посочи дека ова се уште се екстремно ниски стапки, со вредност под 10 на 100.000 и дека во моментов сме една од земјите со најмал ризик од заболување.

– Сепак, искуствата од другите земји апсолутно покажаа дека ова може да се промени во рок од една недела. Искуството од Словачка, Чешка, Израел ни кажува дека мора да бидеме подготвени и да сториме сè за да ја одржиме оваа епидемиолошка состојба – потенцира докторот.

– Не знам дали некогаш ќе дојде време да кажеме дека сме безбедни, бидејќи каде и да имаме циркулација на вирусот, епидемиолошката состојба е неизвесна, но имаме значително помал ризик од сите земји во Европа и околината – додаде Кисиќ.

„Одењето на прослави и ноќни настани е најголемиот фактор на ризик“

Повеќето од новите пациенти се од Белград, а Кисиќ вели дека најголем апсолутен број на пациенти од најголемиот град е логичен, бидејќи има најголем број на жители. Сепак, истражувањата покажаа дека повеќето од нив се заразиле на прослави.

– Епидемиолошкото испитување на секој потврден случај покажа дека тоа е првенствено патување на некои прослави и ноќни настани и дека тоа е првенствено фактор на ризик, и дека потоа се пренесува во рамките на самото семејство – објасни Кисиќ.

Таа посочи дека токму затоа Кризниот штаб ја ограничи работата на угостителските објекти до 23 часот.

– Сега често ја слушаме приказната, па не може вирусот да се пренесува до 23 часот? Секако дека може во кое било време од денот, ако се изложиме на ризик за пренесување на инфекцијата. Сепак, се покажа дека токму тој период после 23 часот е периодот кога имаше најголем собир и најголемо ризично однесување – истакна Кисиќ.

Таа додаде дека спортските настани ќе се одржуваат без публика во иднина, бидејќи во овој момент, кога имаме индикации за зголемување на трендот на инциденца на болеста, секој ваков собир би се сметал за многу ризичен.

– Секој потенцијален резервоар за инфекција, односно лице кое има вирус во него во тој момент, може да биде голема расадник ако не се придржуваме до превентивни мерки – рече таа.

Кога станува збор за воведување нови мерки, Кисиќ забележува дека постојните мерки се многу доволни, доколку се придржуваме до нив.

– Секако, следната мерка ќе биде да се зголеми строгоста во санкциите доколку не се придржуваме до тие превентивни мерки – рече таа.

Под надзор на 71 000 луѓе

На прашањето колку граѓани во моментот се под надзор, Кисиќ вели дека кога станува збор за патниците во меѓународниот сообраќај, во моментот над 71 000 луѓе се под ваков вид на надзор, а 118 од нив имале одредени симптоми по тестот за самооценување што укажува на присуство на овој вирус.

Во последните денови, како што вели, најголем број граѓани кои доаѓаат во нашата земја се од територијата на БиХ, од Црна Гора и Хрватска.

– Граѓаните ја разбираа својата улога крајно совесно и одговорно, и очигледно дека оваа постапка не е тешка и овој начин на надзор се покажа како исклучително добар – изјави Кисиќ.

Кога станува збор за епидемиолошката состојба во училиштата, таа потенцираше дека тие се исклучително горди на нашите ученици и наставниот кадар, бидејќи очигледно се придржуваат до сите пропишани мерки.

– Веќе сме во шестата недела од почетокот на учебната година и имавме скоро само спорадични случаи на заболување и тоа беа лесни форми на болеста со некои незначителни симптоми или без никакви симптоми – рече Кисиќ.

Таа изјави дека од почетокот на учебната година, 80 ученици во основните и средните училишта се позитивни, 52 од основните и 28 од средните училишта.- Имавме два кластера во основните училишта, што значеше дека има трансфер во училишната средина, четири случаи во Белград и два во Крагуевац, а кога станува збор за средните училишта, еден кластер со двајца болни ученици во едно одделение и тие часови беа на часови преку Интернет во период од 14 дена.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close