Кафе муабет

Платата достигнува и до 50.000 денари а сите ја избегнуваат оваа професија- младите се срамат и не сакаат да го работат ова!

Може да добијат пристојна плата...

Поради општите поскапувања, и фирмите за чистење решија да ги покачат цените на своите услуги, за да успеат да бидат во чекор со инфлацијата.

фото илустрација

Сепак, за оние кои сакаат да се занимаваат со оваа професија, секогаш има работа, а платата е пристојна а месечно можат да се земат и до 50 илјади денари.

фото илустрација

Но со оглед на тоа што речиси сите ја избегнуваат оваа професија се потешко е да се најде жена за чистење која би можела да ви го „среди станот“.

фото илустрација

Бидејќи оваа работа се карактеризира како женска во општеството ова автоматски го намалува бројот на луѓе кои избираат да чистат. Исто така, во пракса се покажа дека младите ја избегнуваат оваа професија. Сепак, работните места достапни на огласите не се толку привлечни кога понудената плата ќе се спореди со сумата на пари што можат да ја заработат оние кои самостојно ја работат оваа работа.

фото илустрација

За прв пат е забележано дека нема доволно средства за чистење на пазарот на труд во 2021 година. Сè повеќе жени од оваа професија сакаат да работат самостојно, а не за други работодавци или агенции.

Сè почести се случаите кога работата се договара директно помеѓу клиентот и чистачот, без посредници.
Причината за тоа е едноставна – на овој начин заработката е поголема.

фото илустрација

Доколку ги отворите огласите каде се бараат чистачки најниската плата што се нуди е само 25.000 денари. Описот на работното место опфаќа одржување на хигиената на деловните објекти, во осумчасовни смени. Има понуди и со повисока плата – од 35.000.

фото илустрација

Од друга страна, чистачите кои ќе одлучат да работат самостојно, можат да заработат значително поголема сума на пари.

фото илустрација

Една жена од соседството реши да прозбори за оваа професија и за тоа колку заработува.

Љиљана Љубиќ е жена која чисти приватни станови и куќи во Белград, а била принудена да ја зголеми цената на работата.

фото илустрација

„Во март цената за еден час чистење беше 500, а сега е 700 динари. Се поскапе, а сè помалку сакаме да ги засукаме ракавите и да чистиме станови“, посочува Љиљана за Нова.

Затоа, оние кои ќе се решат да тргнат по стапките на Љиља, и ќе наплатат 700 динари за еден час, работа, можат пристојно да заработат.

фото илустрација

Кај нас дневница за еден ден чистење е од 1000 до 1500 денари, па со оглед на тоа што во еден ден може да се чистат повеќе објекти, домови, може да се заработи пристојна плата.

Ако земеме за пример месец со 22 работни дена, тоа значи дека чистачите можат да заработат од 22 илјади до 50.

фото илустрација

Оние кои ќе се решат да се занимаваат со овој бизнис „самостојно“, покрај редовното работно место, за да си го надополнат буџетот, за четири часа дневно можат да заработат и од 2.000 до 4000 денари.

Љиљана признава дека има работа, па често мора да одбие некои муштерии.

фото илустрација

„Во моментов сите термини се резервирани“ – вели Љиљана.

Наоѓањето чистач е се потешко.

фото илустрација

“Жената која до сега ми го средуваше станот ја покачи дневницата. Освен тоа има многу работа и може да дојде да ми помогне со домашните обврски дури за неколку недели.Имам премнгу обврски и ми е потребна куќна помошничка, така што се обидувам да најдам друга чии услуги не се прескапи, вели една бизнисменка.

фото илустрација

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close