MAMA

Педијатари советуваат: Внимавајте на овие симптоми кај децата, знак се дека се заболени од опасниот вирус!

Проф. Д-р Владислав Вукомановиќ им објасни на домашните медиуми кога родителите треба да се грижат и да го одведат детето на лекар

Проф. Д-р Владислав Вукомановиќ им објасни на домашните медиуми кога родителите треба да се грижат и да го одведат детето на лекар!

Во моментот, ниту едно дете во Институтот за мајка и дете „Д-р Вукан Чупиќ“ во Белград нема докажана инфекција со корона вирус. Досега имало осум, но ниту еден од нив немал тешка клиничка слика, односно значително влошување на основната болест предизвикана од присуството на вирусот, вели проф. Д-р Владислав Вукомановиќ, педијатриски кардиолог и в.д. заменик директор на оваа здравствена установа.

Покрај симптомите кои се најчести кај возрасните, како треска, кашлица, останување без здив, децата може да имаат и гастроинтестинални проблеми како што се повраќање и дијареја – вели проф. Д-р Владислав Вукомановиќ, заменик директор на Институтот за мајка и дете „Д-р Вукан Чупиќ“ .Тој потсетува дека Институтот како терцијарна установа, назначен за прием на само најтешките пациенти со инфекција „Ковид 19“, на кои им е потребна механичка вентилација поддршка и интензивна нега.

„Другите деца со присуство на вирусот се упатени во детското одделение во КБЦ д-р Драгиша Мисовиќ. Досега, на Институтот се лекувале деца на возраст од една до 18 години. Имено, биле примени неколку новороденчиња, на кои им била потребна некаква форма на интензивна нега и терапии, но тие наскоро биле пуштени дома, односно биле испратени и на лекување во детското одделение во Клиничката болница „Драгиша Мишовиќ“ “, вели соговорникот.

Според него, децата со докажана инфекција со вирусот САРС-КоВ-2, генерално имале поблага форма на болеста, освен во неколку случаи кога станува збор за пациенти кои претходно биле болни од инфекција „Ковид-19“.

На прашањето како децата реагираат на терапијата, тој вели дека досега немале потреба да применат високо „специфична“ терапија за инфекција „Ковид-19“, иако сите лекови им се достапни, а тие се подготвени да ги користат по потреба.

Иако веста дека короната кај децата предизвикува синдром Кавасаки, пристигна на првиот врв од светот, проф. Вукомановиќ вели дека сè уште не може да се тврди со сигурност дека постои врска помеѓу овие две болести, пренесува „Телеграф“.

Патем, во оваа здравствена установа имало две момчиња, со знаци на болест Кавасаки, кои имале антитела на вирусот корона.

Две момчиња, адолесценти на возраст од 17 години, беа примени во Институтот со знаци на воспаление и срцева мускулна слабост, како и некои елементи што може да укажуваат на атипичен синдром Кавасаки, како црвенило, конјунктивален осип, проширување на коронарни артерии. Двете момчиња имаа антитела на вирусот Корона-19. Со применетата интензивна терапија и нега, се случи целосно закрепнување и заздравување на двете деца во период од неколку недели.

„Одговорот на прашањето дали болеста Кавасаки е поврзана со вирусот Ковид-19 сè уште не е даден, така што не можеме да тврдиме со сигурност дека постои причинско-последична врска помеѓу болеста Кавасаки, што се јавува првенствено кај деца на возраст од 2 до 3 години со Вирус Ковид-19 “, објасни проф. Д-р Вукамоновиќ.

Тој потенцира дека појавата на треска кај децата не треба да биде аларм за родителите дека децата се заразени со вирусот „Ковид-19“.

“Покрај симптомите кои се најчести кај возрасните, како треска, кашлица, останување без здив, децата може да имаат и гастроинтестинални проблеми како што се повраќање и дијареја. Епидемиолошка историја е многу важна, што значи дали е во непосредна близина на детето.Децата треба да бидат испитани во Здравствениот дом, но непотребно е да се земат на преглед на секој и краткорочен скок на телесната температура, што не е поврзано со нарушување на општата состојба на детето, губење на апетит или нарушување на расположението и кога детето нема покачена телесна температура “, вели проф. Д-р Вукомановиќ.

Тој додава дека Институтот за мајка и дете ги презема сите сеопфатни мерки од почетокот на пандемијата, од влезната врата до секој оддел поединечно за да се спречи неконтролирано влегување на пациенти со симптоми на корона, како и хоризонтално пренесување на инфекција кај здравствените работници и пациентите.

„Во однос на тековниот прилив на пациенти осомничени за инфекција„ Ковид – 19 “, како и препораките на Министерството за здравство и државните комисии, мерките во Институтот се организациски и функционално прилагодени на постојните околности“, рече тој.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close