Дом и семејство

ПАНДЕМИЈАТА ЌЕ ОСТАВИ ТРАЈНИ ПОСЛЕДИЦИ ВРЗ МАЈКИТЕ: Застрашувачко истражување поврзано со коронавирусот!

Мајките повеќе немаат сила...

Последното истражување во Србија кое спроведено од Центарот за мајки, покажало дека за време на пандемијата од вирусот корона на мајките им е многу потешко да се организираат во споредба со претходно.

Истражувањата покажаа дека на мајките за време на короната им е потешко да ги организираат и исполнуваат сите свои обврски, како и да најдат време за себе.

Две третини од мајките во Србија имаат чувство дека не можат да го издржат обемот на работа, стрес и обврски што ги имаат, додека само половина од нив имаат кому да се обратат за емоционална и логистичка поддршка покажа истражувањето за влијанието на пандемијата врз мајките спроведено од Центарот за мајки.

Истражувањето ја опфати минатата година, односно периодот од започнувањето на вирусот корона во соседна Србија, а резултатите беа симболично објавени на Меѓународниот ден на жената за да се укаже на нестабилната родова еднаквост во општеството.

Истражувањето покажа дека 72,2 проценти од мајките често се чувствуваат осамено, а 65,5 проценти од пандемиите лошо влијаеле на нивното ментално здравје.

„Нашето истражување покажа дека на мајките им е потешко да ги организираат и исполнуваат сите свои обврски, како и да најдат време за себе. Повеќе од половина од анкетираните мајки не наоѓаат време за активност што ја уживаат, како и за независна физичка активност, што, меѓу другото, доведува до загрижувачки број на оние кои чувствуваат голем притисок и дека им треба психолошка помош “, посочува Јована Ружичиќ, директор на Центарот за мајки.

Кога станува збор за причините за овој проблем, некои од нив лежат во фактот дека мајките презедоа најголем дел од семејните обврски околу домот и децата во текот на изминатата година, и дека само 20,9 проценти од испитаниците рекле дека нивниот партнер е повеќе вклучен во обврските околу децата отколку порано, додека повеќе од 60 проценти од нив сметаат дека нивниот обем на работа и обврски е зголемен.

„Некако, целиот систем претпоставуваше и сметаше на мајките дека тие ќе преземат дополнителни обврски во однос на децата и целото семејство, додека мајките продолжија да работат со исто темпо на работните места за кои беа платени. Организацијата на животот и работата за време на пандемијата доведе до 66 проценти од мајките да го прилагодуваат својот распоред на училиште, градинка и други обврски околу детето почесто од партнерот. Ова истражување потсетува дека, без оглед на фактот дека денешната генерација мајки има повеќе права и можности од генерациите порано, кога ќе се појават непредвидени настани кога треба да преземеме одговорност и да ја подобриме состојбата, можеме лесно да се лизнеме во традиционалните очекувања и патријархалната поделба на трудот “, рече Ружичиќ.

Иако работодавачите во повеќето случаи (77%) ги следеа препораките на кризниот штаб, секоја четврта мајка која работи на работно место изјави дека не се чувствува безбедно таму. Кога станува збор за мајки кои работат од дома, само 44,4 проценти од испитаниците рекле дека не се очекува да работат прекувремено. Исто така, личните примања беа намалени за секоја петта мајка, како и вкупниот семеен приход за 35% од семејствата на анкетираните мајки.

Неможноста да стори двојно повеќе од порано за 24 часа, да се грижи за куќата и семејството и активно да учествува во образованието на децата, веќе остави длабоки последици врз мајките во Србија. Дури 83 проценти од анкетираните мајки признале дека редовно си префрлаат на себе заради она што не успеале да го сторат за еден ден.

Пристапот до здравствените услуги во текот на претходната година беше значително ограничен за сите, па затоа не е изненадувачки што повеќе од половина од мајките (51,7%) не биле подложени на редовен годишен гинеколошки преглед, а дури 79,5% немале редовен систематски преглед, иако секоја четврта мајка забележала влошување на здравјето за време на пандемијата.

„Менталниот притисок, недостаток на помош и поддршка, физички и психички, како и неможноста да се провери нивното здравје и да се лекуваат во државните здравствени установи, имаат голем потенцијал да остават долгорочни здравствени последици врз мајките. Апелираме до сите нивоа на општеството да посветат поголемо внимание на мајките во нивното опкружување и да ги поддржат, бидејќи не се гледа крајот на кризата, а веќе им снемува енергија “, потенцира Јована Ружичиќ.

foto zenski magazin

Центарот за мајки го водеше истражувањето насловено Мама, како си? кое го опфати влијанието на пандемијата врз мајките со цел подобро да се разбере како пандемијата влијаеше на мајчинството во Србија, но и на самите мајки. Истражувањето е спроведено во периодот од 12 февруари до 2 март 2021 година, врз основа на анонимно истражување во електронска форма.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close