MAMA

Откриен е нов ефект на короната врз мозокот: Овие состојби се многу чести и се поврзани со еден симптом

Меѓународно признат експерт за ринологија открива дека Ковид-19 делува на централниот нервен систем

На почетокот на пандемијата, Европа се соочи со голем број случаи на корорна срцева болест, и со тоа го идентификуваше овој симптом.

Меѓународно признат експерт за ринологија открива дека Ковид-19 делува на централниот нервен систем на необичен начин.

Новите истражувања предводени од д-р Амад Седагат, специјалист за уво, нос и грло на Медицинскиот факултет на Универзитетот Синсинати, сугерираат дека „Ковид-19“ не само што може да влијае на губење на чувството за мирис, туку го користи и миризливиот систем како начин за влез во централниот нервен систем.

Штом вирусот корона достигне до централниот нервен систем, болеста може да предизвика депресија и вознемиреност прикажана од луѓе со губење на чувството за мирис.

Како и да е, ова е хипотеза и потребни се дополнителни истражувања.Специјалниот лекар ја доби оваа идеја откако тој и неговиот тим ги разгледаа резултатите од студијата во која луѓето со Ковид-19 зборуваа за чувства на депресија и вознемиреност.

Пациентите кои пријавиле психолошки проблеми биле токму оние со промени во чувството за мирис, како и проблеми поврзани со тоа. Висока температура која трае со денови? Овие симптоми не беа поврзани со депресија или вознемиреност.

– Некако е апсурдно и смешно, со оглед колку се тешки и страшни овие симптоми. Претпоставував дека симптомите кои можат да бидат најмногу поврзани со депресивно расположение и вознемиреност, би биле тешки, како што се скратен здив, кашлица и треска – рече Седагат, вонреден професор по оториноларингологија на Факултетот за медицина на Универзитетот Синсинати.

– Единствениот елемент на ковид-19 кој е поврзан со депресивно расположение или вознемиреност е сериозно губење на чувството за вкус и мирис – додаде д-р Седагат, кој соработува со европски експерти во својата област, беше меѓу истражувачите кои го проучувале симптомот на губење на мирис во Ковид-19. пациенти, во текот на првите недели кога новиот вирус на корона го погоди САД.

Европа првично доживеа поголем број случаи на заболување од корона, и со тоа го идентификуваше овој симптом, кој стана генерално познат.

Седагат забележал дека луѓето ја чувствуваат загубата на мирис веќе во првата фаза на болеста. Ова значеше дека може да се користи како алатка за откривање, рече тој, за да се идентификуваат како можни луѓе кои страдаат од „Ковид-19“, кои треба да се држат настрана од другите луѓе.Резултатите од студијата покажаа дека на 47, 4 проценти од учесниците во студијата регистрирале депресија неколку дена во неделата, 21% од нив биле депресивни секој ден, 44,7% биле благи, а 10,5% имале сериозна вознемиреност.

– Верувам дека нашите наоди, кои укажуваат на можноста за психолошки проблеми во форма на депресија и вознемиреност, можат да рефлектираат навлегување на вирусот САРС-СОВ-2, што предизвикува „Ковид-19“, во централниот нервен систем – заклучи лекарот.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close