MAMA

Она што жените воопшто не го прават на Мала Богородица: Обичаи за 21 септември!

Овој ден е еден од 36-те големи празници во црковниот календар обележани со црвена боја

Еден од 36-те празници обележани со црвена буква

Maкедонската православна црква го слави раѓањето на Пресвета Богородица на 21 септември, празник наречен и Мала Богородица. Овој ден е еден од 36-те големи празници во црковниот календар обележани со црвена боја. Според таткото, нејзиното потекло е кралско, а според мајката е хиерархиско.

Веќе во третата година, Марија беше однесена во храмот во Ерусалим и од седмата година живееше во атмосфера на обожавање, со молитва, ракотворби и читање на Светото писмо.

На 15-годишна возраст ја добила добрата вест од архангелот Гаврил дека ќе го роди Божјиот син и на четириесеттиот ден по раѓањето на Христос, го однела во храмот. Марија помина триесет години опишувајќи ги евангелијата во Назарет и го придружуваше Исус на патот кон распетието.

По неговото вознесение, таа живееше уште 24 години, лекувајќи ги болните, помагајќи им на сиромашните и вдовиците. Според легендата, кога ја положиле во гробот, таа станала невидлива Најголемиот српски средновековен достоинствен крал Милутин, црквата во комплексот на манастирот Студеница им ја посветил на родителите на Богородица.

Обичаи и верувања на Мала Богордица

Овој празник луѓето го слават со шарени обичаи, особено посветени на раѓањето. Некои семејства поминуваат неколку дена во празнично расположение, иако не слават и не одат на прослава, особено во областите каде се одржуваат саеми од мал обем.

На овој ден, жените не треба да ја чистат куќата, да перат облека и да прават други слични работи. Постои верување дека ништо не треба да се прави на Мала Богородица од работата што се прави рачно. Наводно не е добро да се започне нов бизнис на Мала Богородица, но треба да се одложи за следните неколку дена.

Молитва

Во моментите кога сме тажни и кога чувствуваме дека ни треба помош, да се помолиме и да најдеме утеха, мир и спасение.

Пресвета Мајко на Севишниот Господ, ти заштитнице на која со вера ти пристапуваме, те молам, погледни на мене од височините на Твојата небесна слава, те молам послушај ја мојата молитва и пренеси му ја на твојот Син. Ти Богородице, послужај ме мене сега кога сум тажен.

Ти ме смируваш, ги бришиш моите солзи, ја смируваш мојата тага и мојата болка. Тебе ти ја давам мојата надеж, те молам, засили ја мојата верба во Господ наш Исус Христос. Вметни ме во неговите прегратки и научи ме да сакам и да Ве прославувам. Се засолнувам под Твојот свет покров, Пречиста Богородице, закрилувај ме.Амин.

Молитва 2

Секој од нас во одредени моменти се чувствува тажно и вознемирено, при што насекаде околу нас гледаме само проблеми и безнадежни ситуации. Во такви моменти, пристапете кон оваа кратка молитва со која се обраќате кон Пресвета Богородица.

Пресвета Дево, Мајко на Севишниот Господ, Семилостива Заштитнице и Покровителко на сите што со вера Ти пристапуваат, погледни на мене од височините на Твојата небесна слава, послушај ја мојата смирена молитва и принеси Му ја на Твојот сакан Син.

О, Преблагословена Богородице, Ти си Скоропослушница на сите, и Радост на нажалените, послушај ме и мене нажалениот. Ти ги смируваш тагите, смири ги и моите жалови и излекувај ги моите душевни и телесни болести. На Тебе, по Бога, ја полагам сета моја надеж, биди ми Закрилница и силна Застапница пред Твојот Син, Господ наш Исус Христос.

Засили ја мојата вера во Него. Утврди ме во Неговата љубов и научи ме да Те сакам и да Те прославувам, Пречиста Мајко Божја, Богородице Марие. Се засолнувам под Твојот свет покров, Пречиста Богородице, закрилувај ме. Амин.

Фото: Shutterstock

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close