MAMA

„Од тригодишна возраст забележавме чудни знаци“: Ниту еден лекар не ни кажа што не во ред со нашата ќерка

Нејзините родители мораат да користат монитор за бебиња

Дејзи Рејни има 19 години, но сепак е целосно зависна од нејзините родители. Може да оди, но живее како бебе, плаче, зборува како бебе и сè уште носи пелени.

Нејзините родители мораат да користат монитор за бебиња, бидејќи девојчето е во постојан ризик од епилептичnи напади.

Без оглед на мониторот што ќе им каже кога ќе се разбуди, тие се ја посетуваат четири пати во текот на ноќта за да и ја вратат цуцлата, што ја смирува.

Семејството со години барало дијагноза, а од нејзината тригодишна возраст, кога сфатиле дека нешто не е во ред со девојчето, прво се сомневаа во аутизам.Сепак, ниту еден доктор што го посетиле досега не можеше да им даде одговор.

Мајката на Ени реши да напише книга во која детално опишува како изгледа Дезјси како расте и да го претстави нивниот секојдневен живот.

Таа се надева дека книгата „Дејзи не може да зборува“ ќе им помогне на оние кои може да се најдат во слична ситуација. Како е да се воспитува 20-годишно бебе и како ќе изгледа првиот ден на училиште и градинка за учениците, наставниците, родителите.

Беа извршени бројни генетски тестови, се посомневаа во Рет синдромот и аутизмот. Дејзи е прегледана од бројни невролози и други експерти, но нема трага од дијагнозата, па семејството нема право на никаква финансиска поддршка.

– Еднаш експерт ни рече дека е ментално хендикепирана, дека е 10-месечно бебе во тело старо 19 години. Сепак, таа може да оди и мислам дека тоа е она што ги збунува лекарите, затоа што не треба да оди според таа дијагноза. Таа има уво за музика. Доволно е само еднаш да слушне песна, а следниот пат ќе ја знае мелодијата. Тоа е некако фрустрирачко, бидејќи ако тоа го може, зошто не може да прави и други работи. Би сакал да ни каже еден ден што се случува со Дејзи, но кој знае дали некогаш ќе се случи – рече Ени за „Сан“.

Мајката вели дека би сакала нејзината ќерка да има нормален живот како млада личност, да и ја украде шминката и да и побара љубовен совет.

Нивниот постар син Хауард неодамна завршил правен факултет и живее близу до семејството за да може секогаш да помага.

Дејзи во моментов оди во средно училиште за лица со посебни потреби.
– Знам дека ќе успее. Од една страна, се чувствувам принудена да ја пуштам сама, а од друга страна, знам дека ова училиште е одлична средина за Дејзи и ќе биде добро во следните три години – вели Ени.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close