MAMA

Ново откритие: Оваа супстанцата која се наоѓа во спрејот против комарци може да го уништи ковидот

Моќната супстанција која се наоѓа во многу спрејови за инсекти може да го уништи вирусот

Сепак, спрејот против комарци сам по себе не е доволно заштита

Моќната супстанција која се наоѓа во многу спрејови за инсекти може да го уништи вирусот предизвикана од „Ковид-19“, според студијата на британската воена лабораторија.

Бидејќи претходно беше откриено дека цитриодиол може да уништи други видови на коронавирус, научниците од владината лабораторија за одбрана на науката и технологијата (ДСТЛ) со месеци тестираат репеленти на инсекти кои ја содржат оваа супстанца.

Тие спроведоа студија во која тие испрскаа војници со растворот за инсекти, направени врз основа на цитриодиол, обидувајќи се да видат дали може да се обезбеди дополнителен слој на заштита од вирус.

Тогаш, тие ги споделија своите првични наоди, изјавувајќи дека врз основа на добиените резултати, други експерти можат да спроведат понатамошно истражување, пренесува Sky News.

Иако овој спреј од комарец и крлеж сам не е доволно ефикасен, тој може да се користи како дополнителен слој на заштита, заедно со други превентивни мерки како што се носење маска за лице и миење на рацете редовно.Ситриодиол се прави од масло од лисјата и гранките на дрвото, еукалиптус цитриодора.

Цитриодиол или масло од еукалиптус од еукалиптус е мешавина од цис и транс п-ментан-3,8-диол која природно се произведува во дрвото на еукалиптус цитриодора (познат и како Corimbia citriodora), што е природен и обновлив ресурс што се одгледува во неколку делови Свети.

Цитриодиол е природно активна состојка која е ефикасна против голем број штетни инсекти, комарци и крлежи, и има попријатен мирис од есенцијалното масло од еукалиптус од лимон (што е ефикасно отровно дејство), и е безбедно за употреба над деца над 2 години. Citrefine International Ltd, компанија која прави Citriodiol, исто така верува дека нивниот производ би можел да биде ефикасен во борбата против пандемијата и сака владата да ја поддржи програмата за тестирање.

– Она што можеме да кажеме е дека веруваме дека постои голема можност тој да дејствува против овој вирус, но секако дека треба темелно да се тестира – рече генералниот директор на компанијата quаклин Вотсон во април.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close