MAMAБрак

Не, мамо, не доаѓај! Почекај една година или две, во ред: И рече мојот сопруг на свекрва ми и ѝ спушти слушалка!

Во оваа приказна тоа го стори и свекрва ми. Но, таа не ги зеде тие работи за себе, туку за мојата золва, со која живее.

Никогаш нема да ги разберам луѓето кои доаѓаат во туѓа куќа и без срам ќе земат некои работи што им се потребни во моментот!

Во оваа приказна тоа го стори и свекрва ми. Но, таа не ги зеде тие работи за себе, туку за мојата золва, со која живее. Постои огромна возрасна разлика помеѓу мојот сопруг и неговата сестра. Мојата свекрва роди бебе девојче „во старите денови“.

Таа е, многу чудна жена. Има навика да носи работи и храна од кај нас во нивната куќа. Јас направив тортата на неа и се допадна, си спакува и си ја зема.

Еднаш купив пегла за косата, немав време да ја испробам, и таа го однесе. Ја повикав и ја прашав:

“Што се случи со пеглата?”

“Јас и го дадов на Татјана (золвата). Нејзината е стара, и ѝ ја гори косата. Знам дека ќе си купиш нова”, рече таа, и го затвори телефонот. Наскоро мојот сопруг и јас ќе славиме 5 години брак. Решивме да одиме во ресторан за да славиме. Ми требаше елегантен фустан. Престанав да носам високи потпетици во моментот кога забременив, а тоа беше пред две години. Решив да одам на шопинг и да се третирам со нови чевли.

Штом видов црвени чевли со големи тенки потпетици на полицата, се за заљубив. Иако беа малку поскапи, решив да ги купам како дел од нашата годишнина.

Следниот ден останав малку подолго на работа. Му реков на сопругот дека не можам да го соберам детето во градинката. Тој рече дека и он е зафатен, но ќе се  потруди да успее некако.

Ја повикал мајка му, која дошла кај него за клучот, па таа отишла да го заеме детето и го одвела во нашиот стан.

Морав да останам на работа до скоро 8 часот. Кога се вратив дома, на полицата ги немаше новите мои чевли, проверив сè и трчав да го барам сопругот.

“Каде се моите нови чевли?”

„Претпоставувам во ходникот“, рече смирено.

„Никаде не можат да ги најдам. Ги оставив во плакарот утрово, но тие сега не се таму“.

Тогаш се сетив на нешто: “Кој се грижеше денес за детето?”

„Мајка ми“, рече сопругот смирено гледајќи телевизија.

Веднаш знаев што се случило. Го зедов телефонот и срцето ми чукаше. Бев толку нервозна што ми се тресеа рацете.

“Здраво, Драгана! Дали ви се случило да ги видите моите нови чевли денес кога го доведовте Лука дома?”

“Црвените. Јас и ги дадов на Татјана. Имаш многу чевли што мислев дека нема ни да забележиш”, се смееше таа.

“Па, забележав. Овие се мои нови чевли и сè уште не сум ги носел. Ве молам, донесете ги утре во нашиот стан”, реков со контролиран тон.

“Невозможно, Татјана веќе ја скрши потпетицата. Таа е толку тенка што не можеше да издржи. Боже, колку лошо ги прават денес чевлите”.Се чувствував како некој да ме удри во главата. Се упатив во дневната соба и викав изгубено:

“Борис, мајка ти ги извади чевлите од плакарот и ги однесе во Татјана! Моите нови чевли !!!!”

„Па, ќе купиме нови“, рече спокојно Борис.

Тогаш една злобна мисла ми светна: „Во ред, утре ќе ми купиме нови чевли“.

Следниот ден ги избрав најскапите чевли во продавницата.

“Дали си нормална? Овие чевли чинат повеќе од еден компјутер !!!”

„Рече дека нема да се лутиш ако ми купиш, па купи ги! Јас веќе купив еден за себе, но добро знаете што се случи со нив !!!“Мојот сопруг не се жалеше понатаму, тој ми ги купи чевлите.

Се вративме дома во сериозна тишина. Кога ѕвонеше неговиот телефон, тој без здив одговори:

“Здраво мамо, што е работата?”

“Сине, јас доаѓам денес да земам малку месо од кај вас”.

“Не, мамо, не доаѓај. Твојата последна посета ме чинеше скапо! Ајде да почекаме еден месец, во ред, можеби година или две, додека се опоравувам финансиски?”

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close