Кафе муабет

НЕВЕРОЈАТНА ПРИКАЗНА ЗА УСПЕШНО СЕМЕЈСТВО: Од 12 деца, дури девет се доктори!

Семејството во кое секое дете се стреми кон успех

Неверојатна успешна семејна приказна доаѓа од селото Хонсичи.

Во семејствата на Ремза, Мирсад и Реха Хоншиќ, тројца браќа се родија четворица лекари и тројца стоматолози, а уште три нивни деца исто така ќе добијат докторски дипломи во блиска иднина, објави Дан.

Имено до сега со медицински дипломи до сега се стекнаа Алида, Елвис и Елза , а меѓу нив е и нивната снаа Азра Кајевиќ Хоншиќ. Алида, која е вработена во Здравствениот дом Рожаје, посочува дека тие имаат и тројца дипломирани стоматолози, Јасмин, Лејла и Селвија.

Јасмин веќе започна да работи додека Лејла и Силвија се уште се практиканти. Алида додава дека идните лекари од семејството Хоншиќ, Алмир, Алмира и Шејла, студираат медицина.

https://www.dan.co.me/

-Вакво нешто до сега сигурно не е видено и мислам дека оваа вредност тешко може да постои на друго место. Ние сме деца на тројца браќа кои пораснале во Хонсичи и сите имаат четири деца, од кои шест станаа лекари, а уште тројца наскоро ќе станат лекари. Покрај докторски дипломи, имаме и други интелектуалци во семејството. Мојата сестра Анида е дипломиран психолог, а еден од моите чичковци студира право – гордо истакнува Алида.

Таа нагласува дека сите потомци на Ремза, Мирсад и Реха одлучиле да студираат, додека најмладиот член на нивното големо семејство е ученик во трето одделение на Средното медицинско училиште, а има намера и да се запише на медицина.

-Некои од нас завршија средно училиште во Рожаје, а други на Средното медицинско училиште во Беране, но сите бевме одлични и примерни ученици за време на нашето школување. Студиравме на државниот факултет во Подгорица – нагласува Алида.

Таа посочи дека Јасмин прв се запишал на медицина и дека тогаш сите тргнале по неговите стапки.

– Најголемиот пример за нас беше сега починатиот лекар Абдулах Калач, чија мајка беше член на нашето семејство. Лично, бев инспирирана да ја изучувам медицината преку работата на моите родители, кои работат во Здравствениот дом – нагласува Алида, која исто така работи како професор на Средното медицинско училиште во Рожаје.

За овој успех, ние сме најблагодарни на нашите родители кои се потрудија да нè едуцираат и да ни го покажат патот до успехот. Ништо не беше лесно за нас или за нашите родители, но успеавме да ги постигнеме и нашите и нивните цели – гордо завршува Алида.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close