MAMA

На овој СИМПТОМ не му се посветува доволно внимание: Ако почувствувате болка тоа е АЛАРМ дека ќе се разболите сериозно од КОВИД 19

Корона вирусот САРС-КоВ-2 е опасен предатор затоа што го напаѓа организмот

Лекарите бараат поголемо внимание да се посвети на гастроинтестинални проблеми

Симптомите на коронавирус се манифестираат на различни начини, но истражувачите успеаја да ги идентификуваат најчестите.

Корона вирусот САРС-КоВ-2 е опасен предатор затоа што го напаѓа организмот на целосно неочекувани начини. Симптомите како постојана кашлица и треска се познати од поодамна, но нивните ефекти се поголеми од типичните симптоми на настинка.

Иако се бориме со коронавирусот скоро 10 месеци, истражувањата продолжуваат да мапираат безброј начини на кои ковидот може да ги наруши телесните процеси, а некои од најосновните се однесуваат на гастроинтестиналниот тракт.

Гастроинтестиналниот тракт се состои од низа шупливи органи поврзани во долга цевка со многу набори од устата до анусот. Тоа е дел од човечкиот систем, затоа кога работата на овие органи е тешка, дигестивните проблеми се сигурни.Многу извештаи сугерираат дека луѓето инфицирани со ковиди имаат гастроинтестинални симптоми, па дури и пред респираторните проблеми.

Извештајот, објавен во списанието BJS, вклучува 25.210 пациенти, 75 студии од Кина и 18 студии од други земји.

Губење на апетит и дијареја биле најчестите симптоми на гастроинтестиналниот тракт, проследени со гадење и повраќање.

Абдоминалните болки беа исклучително ретки, па затоа беа предизвикани од многу мал број случаи.

Исто така, претходните студии вклучени во извештајот покажаа дека гастроинтестиналните симптоми се во корелација со потешките форми на ковид и се почести кај луѓето кои потоа завршија на интензивна нега.

Сепак, и покрај тоа, најголемо внимание се посветува на респираторните симптоми – кашлица, треска и губење на мирис, па лекарите апелира проблеми со стомакот да бидат вклучени во списокот на официјални симптоми што е можно поскоро.

Голем дел од вкупниот број на инфицирани се асимптоматски случаи, а овие инфекции се нова мистерија за науката.

Американскиот центар за контрола на болестите и превенција вели дека од вкупниот број околу 20 до 50 проценти се пациенти кои немаат никакви видливи симптоми дека се заразени со Ковид-19.

Но она што претставува поголем проблем во целата приказна е фактот дека и покрај тоа што овие пациенти се асимптоматски, тоа не значи дека не чувствуваат никакви проблеми, односно корона вирусот може да остави траги и на нивното тело и долгорочни последици по здравјето.

Научна студија која беше објавена во списанието „Annals of Internal Medicine“ вели дека снимките на белите дробови на асимптоматските пациенти покажуваат одредени абнормалности, пишува „Блиц.рс“.

Поточно, пронајдено е она што радиолозите го викаат „млечно стакло“, кое во главно се јавува на долниот дел од белите дробови, н не мора секогаш да биде случај. Овој научен текст тврди дека таканареченото „млечно стакло“ се појавува кај 54 отсто од асимптоматките случаи.

„Ова недвосмислено покажува дека кај луѓето се појавува штета во организмот за која не се ни свесни“, вели Ерик Топол, коавтор на ова истражување и професор по молекуларна медицина.

Но за жал тоа не е единственото истражување што ја покажа оваа појава на „млечно стакло“ кај асимптоматските пациенти

И најголемиот проблемот е во тоа што никој не е сигурен колку е тоа сериозно, предупредуваат експертите.

„Млечните бели дробови не се невообичаени и постојат неколку причини за оваа појава. Но, ‘млечното стакло’ предизвикано од Ковид-19 е поинакво. Обликот е кружен и распореден на краевите од градите, што е невообичаено“, вели Адам Бернејм, радиолот од болницата „Моунт Синај“ во Њујорк.

Зошто Covid-19 предизвикува пневмонија?

Токму овие два симптоми се знак дека САРС-КоВ-2 се шири на белите дробови каде продолжува да ги инфицира клетките, кои потоа yми раат и отпаѓаат, што му отежнува на телото да ги одржува белите дробови чисти.

Воспалението предизвикува оштетување на ткивото на белите дробови, а со тоа и дополнително воспаление, така што овој злобен круг не запира сè додека има здраво ткиво што вирусот може да го уништи.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close