Брак

“Мојот сопруг и јас се разведуваме по 22 години брак. Како да му го кажеме тоа на нашиот осумгодишен син?”

"Јас сум тажена и фрустрирана што не успеав да го спасам мојот брак ..."

“Јас сум тажена и фрустрирана што не успеав да го спасам мојот брак …”

После 22 години брак, нејзиниот сопруг и таа решија да се разведат …

– Отидовме да разговараме со психолог. Ние се сакаме еден со друг  и си посакуваме сè најдобро, но, за жал, романтичната и интимна страна на нашиот брак повеќе не постои – вели Вела (45) од Белград.

– Засега ќе продолжиме да живееме заедно затоа што имаме осумгодишен син. Во моментов, не можам да замислам да имам некој друг маж.

Уште од кога решивме да се разделиме, се мачев со чувства на вина и срам, особено заради мојот син кој сè уште не знае за ова. Загрижен сум за тоа како тој ќе се справи со целата ситуација. Тажена сум и фрустрирана што не успеав да го спасам бракот. Се плашам и од мојата идна финансиска состојба, затоа што мојот сопруг беше тој што заработува пари.Кога ќе размислам  за сè рационално, си велам себеси дека нашата врска влегува во ново поглавје, но не можам да се справам со  луѓето и за тоа што ќе речат – заклучува Вела.

Одговор: Разводот е многу тежок и болен. Тоа стана вообичаено во последно време, па многумина мислат дека стана полесно да се справиме.Сосема е нормално како се чувствувате во моментов. Не се срами од тоа. Соочувањето со стравот значи дека ќе испари побрзо.

Бидејќи ќе продолжите да живеете со сопругот/та, не заборавајте да поставите граници, односно отворено да разговарате за тоа што ви одговара сега, а што не.

Бидејќи децата се многу интуитивни, кажете му на вашиот син што е можно поскоро, но на прилагоден начин за неговата возраст. Направете го тоа заедно со сопругот. Кажете му на вашиот син дека не сторил ништо лошо и дека го сакате. Запомнете дека тој сè уште ќе има огромен број прашања по разговорот, затоа подгответе се и за тоа.

Вие имате право да ја гледате ситуацијата како ново поглавје, затоа размислете за што е тоа што сакате да постигнете во следните неколку месеци. Што е тоа што ве прави среќни надвор од врската? Треба да се градите самостојно за да можете да се справите со тоа што претстои.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close