Бебе

Може ли килибарниот ѓердан да го олесни растот на забите и дали е безбеден за бебето?

Родителите кои слушаат совети од народната медицина често ппати како најдобро решение ги гледаат килибарните ѓердани или нараквици. Се верува дека бебето потоа апсорбира килибарна киселина од килибар со што ја ублажува болката. Сепак, нема докази за тоа...

Нема научни докази дека ѓерданите за бебиња се ефикасни и безбедни.

фото илустрација

Американското педијатриско здружение не препорачува никаков накит што може да му помогне на бебето кога има болки, а Управата за храна и лекови предупредува дека ѓерданите исто така може да доведат до задушување.

фото илустрација

Родителите кои имаат бебе на кое му растат заби секогаш ќе се обидат да направат се за да ја ублажат болката. Но, популарните ѓердани од килибар се опасни, според американската администрација за храна и лекови (ФДА), бидејќи можат да предизвикаат задушување.

“Нема научни докази дека ѓерданите се ефикасни и безбедни. Американската педијатриска асоцијација не препорачува никаков накит што може да му помогне на бебето за ублажување болка”, вели д -р Џенифер Хоекстра од Детската болница Хелен ДеВос во Мичиген. Иако не е од Администрацијата за храна и лекови, таа целосно ја поддржува нивната препорака.

фото илустрација

Родителите кои слушаат совети од народната медицина често ппати како најдобро решение ги гледаат килибарните ѓердани или нараквици. Се верува дека бебето потоа апсорбира килибарна киселина од килибар со што ја ублажува болката. Сепак, нема докази за тоа.

“Родителите мислат дека ја ублажува болката поради сукцинска киселина која се апсорбира низ кожата и станува аналгетик. Телото може да ја апсорбира, и нема докази дека ја ублажува болката”, објаснува Лара Мекензи од Националната детска болница.

фото илустрација

Покрај тоа, килибарната киселина излегува од килибарното ѓерданче само на температура од 200 степени Целзиусови, температура која бебешката кожа никогаш не ја достигнува. Покрај популарниот килибар, родителите на своите деца им даваат силиконски или гумени играчки за џвакање.

фото илустрација

Но, експертите велат дека нараквиците или ѓерданите може да се заплеткаат или да се задушат ако се скршат. Дури и со надзор, ова е тешко да се спречи. Администрацијата за храна и лекови (ФДА) дава пример на седуммесечно бебе кое се задушило од дрвена чепкалка за заби иако родителите биле до него. Администрацијата за храна и лекови ги предупредува родителите да не користат премногу гелови или креми бидејќи вклучуваат локален анестетик бензокаин кој го ограничува количеството на кислород во крвта. „Ваквите состојки не се соодветни за деца“, објаснува Хоекстра.

фото илустрација

Стоматологот Ивана Цекиќ смета дека килибарниот ѓердан нема никаква врска со растење на забите и дека не може да ја ублажи непријатноста што се јавува во тоа време, и дека, од друга страна, претставува ризик од задушување.

„Всушност, не постои решение за целосно отстранување на болката кога растат забите, освен да користите гелови за ладење на непцето, кои може да се купат во аптеки или играчки за чешкање, од кои некои може да се изладат, па децата можат да ги тријат непцата“, вели Д -р Цекиќ.

фото илустрација

Што препорачуваат експертите за ублажување на болката при растење на заби: ладни  предмети, играчки за џвакање, кои се направени специјално за заби и обезбедуваат масажа на непцето. Измијте ги рацете и со прстите тријте го непцето со парацетамол. Доколку болката не ствнува можете д аму дадете од овој лек на детето.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close