Бебе

Како изгледаат бебињата од моментот на зачнување, па се до породувањето

Слики какви светот НЕ видел досега!

Шведскиот научник и фотограф Ленарт Нилсон (92) цели 12 години работеше на овој проект кој прикажува верно создавање на нов живот.

Неговите резултати се неверојатни.

Ленарт ги сними овие неверојатни фотографии со својот фотоапарат, но и со ендоскоп и електронски микроскоп. Па, погледнете како изгледа патот што сме го изоделе сите ние, пред да излеземе од утробата, односно до 36-те недели од бременоста.

Спермата во јајцеводот

Спермата се спојува со една јајце клетка

Моментот на оплодување

8 ден – ембрионот е закачен за ѕидот на матката

Развој на мозокот кај ембрионот

24 ден на бременоста. Ембрионот се уште нема скелет туку само срце кое почна да чука на 18 ден од развитокот.

4 недела од бременоста.

5 недела – бебето има 9 милиметри и почнува да му се формира лицето

40 ден и формирање на плацентата

8 недела, ембрионот расте под полна пареа

16 недела, фетусот со рачињата ја истражува околината

Кожата во овој период е толку тенка што под неа можат да се видат крвните садови …

18 недела. Бебињата во овој период во просек имаат околу 14 сантиметри. Сега веќе можат да ги слушнат и звуците и реагираат на нив

19 недела – да, бебето сега може да има и нокти

20 недела – телото на бебето е прикриено со тенки влакненца кои во некои случаи можат да останат и откако ќе се роди

26 недела

шест месеци – детето полека се подготвува и мести за излегување од матката и се врти во спротивна насока од онаа во која што беше до сега …

36 недела – за само 4 недели родителите ќе го запознаат бебето!

Фото: Facebook/ So Bad So Good

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close