Бебе

МИТ ВО КОЈ ВЕРУВААТ РОДИТЕЛИТЕ: Дубакот ќе му помогне на детето побрзо да прооди- не е вистина!

Родителите се во дилема дали да го користат дубакот за проодување на детето

Многу родители се во недоумица дали да го стават бебето во дубак пред проодување, или пак да ги слушаат гласините дека тој е штетен и може да донесе до проблеми со ноџињата.

Иако многумина би помислиле дека дубакот е минато, сепак има многу недоволно образовани родители кои ги ставаат своите деца во дубак од само неколку месеци.

Иако станува збор за безбеден уред кој никогаш не треба да се користи, оние што го користат имаат два основни изговори.

Едното е „ што ни недостасуваше на нас“, а другото е „ништо не може да му се случи за 10 минути“.

За жал, ниту едното ниту другото не е точно. Ниту една генерација пред нас немала толку многу проблеми со ‘рбетот, но исто така и со рамни стапала, само што честопати не го поврзуваме овој проблем со начинот на проодување што може да има големо влијание.

 

Ова неверојатно влошување на физичката состојба и подготвеноста на децата доаѓа како последица од користењето на дубак, но и како последица на постојано седење пред екран, два или повеќе часа на ден.

Покрај тоа, фактот дека повеќе од 2.000 бебиња во САД секоја година бараат итна медицинска помош поради повреди предизвикани од употреба на дубак, треба да биде предупредувачки знак.

Затоа американските педијатри со децении се обидуваат да воведат целосна забрана за продажба на дубакот.

Повеќе од 230.000 деца на возраст под 15 години биле лекувани во американските болници за фрактури на черепот, потрес на мозокот, фрактури на коските и други повреди предизвикани од употреба на дубак, во периодот од 1990 до 2014 година, покажува студијата објавена во познатото американско списание „Педијатрија“.

Лекарите тврдат дека штетата што можеме да им ја нанесеме на децата со употреба на дубак е неизмерна.

Д-р Џери Роуз, педијатар и професор на Универзитетот во Кливленд, лекуваше голем број деца кои паднаа директно на глава поради чекори или пречки на нивниот пат. Сепак, таа вели дека бројот на повредите како резултат на дубак се намалува затоа што родителите го користат сè помалку и свесни се за опасностите во кои можат да го донесат своето дете.

 

„Дубаците навистина не се безбедни вели таа, особено затоа што нивните родители најчесто ги користат како „дадилки“ за да можат да завршат некоја друга работа, за да не бидат насочени кон децата додека се во дубакот.

Таа исто така тврди дека бебето во дубак може да се движи 4 чекори во секунда, побрзо од родителот. И родителите паѓаат на митот дека ако нивното дете е пред нивните очи, тие можат да контролираат сè што се случува.

Друг голем мит во кој родителите масовно веруваат е дека детето ќе оди побрзо во дубак. Но, истражувањата покажаа дека тие всушност го забавуваат моторниот развој, тврди д-р Роуз.

Како алтернатива, таа предлага родителот да направи простор што ќе му овозможи на детето да се движи слободно, но во целосно контролирани услови.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close