Кафе муабет

Милан Поповиќ открива шокантни детали за Северина: Таа не сака да го земе детето!

Милан вели дека Александар сега е доволно голем и речиси за се што се случува се информира од медиумите.

Во ексклузивното интервју за српски Телеграф, бизнисменот Милан Поповиќ, поранешниот сопруг на пејачката Северина ја откри вистината за борбата за неговиот син Александар.

Фото Инстаграм/ Milan Popovic

Иако долго време не сакаше да коментира ништо, имајќи предвид дека постапката е тајна бидејќи се работи за малолетно дете, тој се одлучи на овој чекор поради серијата невистинити изјави за самата постапка, кои беа објавени во јавноста од пејачката и нејзиниот правен тим.

Фото Инстаграм/Северина
Фото Инстаграм/Северина

Имено, по сослушувањето во судот во Сплит, во јавноста се појави информација дека детето се изјаснило дека сака да живее со својата мајка. Милан за српски Телеграф откри за што точно станува збор.

– По завршувањето на рочиштето, адвокатот на Северина Којиќ им се обрати на медиумите и, иако постапката е тајна за јавноста, тој селективно го претстави текот на постапката, и изјави дека детето се изјаснило дека сака да живее со својата мајка. Според досегашната пракса, децата од разведени родители во речиси 100% од случаите изјавуваат дека сакаат да живеат со својот татко и мајка. Нека тато и мама бидат повторно заедно. Секоја друга изјава на детето е осомничена за манипулација со детето од страна на еден од родителите. Лицето кое го испрашувало детето го сторило тоа без судска наредба или друго стручно тело, напротив, стручните тела ја предупредиле дека тоа е штетно за детето. Таа го донесе извештајот на самото сослушување, што обично се прави кога не сакате да и дадете шанса на другата страна да го коментира тој извештај и се што е напишано во извештајот е прилагодено за да има корист мајката на детето. Истото лице се огради од нејзиниот извештај велејќи дека не може да гарантира дека оваа изјава на детето е автентична. Се надевам дека наскоро и ова лице ќе биде гонето, бидејќи тоа што го направи е исто така злосторство. Исто така, сметам дека оваа изјава ќе беше отфрлена, како недозволива како доказ, со оглед на тоа дека детето е во конфликт на лојалност, доколку експертите имаа можност да ја коментираат оваа изјава.

Фото Инстаграм/ Milan Popovic

Се споменува дека експертите, што не е вообичаено, не се појавија на суд. Дали вие, како и вашиот правен тим, ќе инсистирате тие да дојдат на следното?

– Според хрватскиот закон, за вештачкиот наод да биде валиден доказ, тој наод мора да биде усно заштитен на сослушување од страна на вештак. За таа цел, окружниот суд го закажа ова рочиште. Многу е сомнително што Окружниот суд одеднаш ја смени својата позиција и одлучи да не ги слуша експертите и со тоа го поби овој наод. Инаку, вештакот кој требаше да се појави на ова рочиште не се појави поради СМС -заканата, која ја доби од Северина Којиќ непосредно пред да дојде на рочиштето. Исто така, многу е сомнително во целата оваа акција на окружниот суд што јас и мајката се согласивме на едно од претходните последни рочишта дека не сакаме да се спроведе нова експертиза. Не сакаме повеќе луѓе да не испрашуваат и на тој начин да го жртвуваат детето, меѓутоа, окружниот суд постапи спротивно на нашата желба и нареди ново вештачење и ново испрашување на детето, со цел одеднаш да се откаже од својата одлука. Сето ова е многу сомнително.

Фото Инстаграм/Северина
Фото Инстаграм/Северина

Дали е вистина дека поднесовте кривична пријава против Северина токму затоа што вашето дете беше испрашувано, а неговата изјава сега е дел од случајот во окружниот суд во Сплит?

– Да, точно е, поднесов нова кривична пријава бидејќи мајката го убеди детето што да каже. Мислењето на детето е сосема различно од она што беше претставено на судот. Со оглед на тоа дека детето е во судир на лојалност, судот не треба да го земе мислењето на детето како авторитетно во донесувањето на својата одлука. Ако го стори тоа, тоа ќе биде судска одлука спротивна на одредбите на законот.

Фото Инстаграм/Северина

Милан вели дека Александар сега е доволно голем и речиси за се што се случува се информира од медиумите.

– Го заштитувам мојот син на сите можни начини од изложување на целата оваа тема. Целосно го посветив животот на нашиот син. Се надевам дека судот на крајот ќе донесе правна одлука.

Фото Инстаграм/Северина
Фото Инстаграм/Северина

Со првостепената пресуда, Северина имаше право да го види детето, но и обврска да плати алиментација. Дали исполнува се?

Фото Инстаграм/Северина

– Секако, на Северина и беше дозволено да го види детето, инаку одамна ќе прочитавте во медиумите дека е спречена да го види детето. Она што е интересно е дека во последните 20 месеци, за кои пишуваа медоумите, грижливата мајка воопшто не ги искористи термините за да биде со детето. Неодамна, кога и понудив да го земе детето кај неа, таа ми одговори дека не е моја дадилка да го чува моето дете додека сум на пат. Па, за што зборуваме ние.

Фото Инстаграм/Северина

Милан тврди дека Северина ги корист медумите за да направи медиумски циркус и да се прикаже како мајка жртва.

Дали мислите дека постои шанса окружниот суд во Сплит да ја промени одлуката на Општинскиот граѓански суд во Загреб и дека старателството ќе и припадне на Северина?

Фото Инстаграм/Северина

– Се надевам дека судот ќе одлучи во најдобар интерес на детето, користејќи ги сите постоечки правни докази и материјали. Ако судот ја поништи пресудата, тоа повторно ќе биде судска одлука донесена спротивно на одредбите на законот, така што ќе мора повторно да поднесам жалба и да ја докажам правдата во повисоките инстанци, завршува Милан.

Сите причини поради кои пејачката го изгуби старателството:

-одбивање да соработува со институции (не присуство на сослушувања, неодговарање на повици од центарот за социјална работа), навреда на учесниците во процесот, училиштето поднесе извештај за занемарување на правата на децата, непочитување и несоработка со Поповиќ како еднаков старател, медиумско изложување на детето.

Фото Инстаграм/Северина

Неодамна нејзиниот адвокат за медиумите изјави дека Северина е добра мајка. Мате Матиќ објасни зошто судот ја лишил пејачката од грижата за детето без никакви основи.

Фото Инстаграм/Северина

– Оваа одлука е срамна. Ништо вакво досега немам видено. Северина е добра мајка. Можеби ја преминала границата затоа што влегла во конфликт со вработена во центарот за социјална работа, затоа што сакала да го заштити своето дете. Но, ако тоа веќе се случило, тогаш таа работничка мораше да биде исклучена од процесот, бидејќи не може да дава препораки ако е во судир со една страна. Судиите знаеја за конфликтот, но сепак ја зедоа предвид препораката на центарот за социјална работа, која вели дека Северина не е соодветна да биде старател – вели тој.

Фото Инстаграм/Северина

Во пракса, малолетни деца во случај на развод припаѓаат на мајката, со исклучок на случаите кога мајката го остава старателството над таткото или поради лекување, издржување затворска казна, како и други причини, таа не е во можност да ги преземе грижа за детето. Во случајот на популарната хрватска пејачка, работите се поинакви. На Северина и беше одземено старателството поради однесувањето за време на судењето.

Фото Инстаграм/Северина

– Пресудата вели дека Северина е неспособна да биде старател, а мислењето на центарот за социјална работа е приложено како доказ. Таа била опомената за тоа што одбила да соработува со институциите – не присуствувала на сослушувања, не одговарала на повици од центарот за социјална работа, ги навредувала учесниците во процесот, како што е вработената во центарот нарекувајќи ја „крава“, таткото на детето „селанец“ и се расправаше со судиите – вели изворот.

Фото Инстаграм/Северина

– Беше земен во предвид и извештајот за занемарување и негирање на правата на детето поднесен од училиштето во кое се школувал нејзиниот син. Детето дојде на училиште само три пати за 46 дена, и за тоа време Северина не поднесе барање за организирање часови од дома. Како отежнувачка околност судијата го наведе непочитувањето и соработката со Поповиќ како еднаков старател, како и медиумското изложување на детето.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close