Дом и семејство

Мајка на девојче со Даунов синдром го трогна целиот Балкан: „Се договараа да ја пpeтепaaт ќерка ми!“

Се договараа да ја тeпaaт мојата ќерка со Даунов синдром, а таа се смееше мислејќи дека си играат со неа!

„Ова е мојата ќерка Теодора, дете како и сите други, но со вишок на хромозоми што и предизвикуваат разни проблеми“, ја започна својата објава Марија Марјановиќ од Србија…

Оваа мајка на девојче со Даунов синдром, јавно објави приказна која растажи но истовремено paзгневи многумина.

Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ

Имено Теодора е девојче родено со Даунов Синдром кое е исто како и сите останати деца. Таа сака да се дружи, да се смее, да се забавува како и сите останати.

Приказната што ја доживеа на детско игралиште оваа мајка реши да ја сподели на социјалните мрежи и допре многумина.

Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ

„Ова е мојата ќерка Теодора, дете како и сите други, но со вишок на хромозоми што и предизвикуваат разни проблеми“, ја започна својата објава Марија Марјановиќ од Србија.

“Но, таа исто така сака да игра, да се смее, да трча, да се забавува … Како и секое друго дете. Па, кога ќе почне да игра со други деца, најчесто или ја исмејуваат или бегаат од неа. Не е свесна за тоа “Што е добро за неа. И моето срце се распаѓа. Ги учам овие други деца и неа како да играат заедно, меѓутоа не помага”, напишала мајката, опишувајќи настан што особено ја повредил.

Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ

“Кулминацијата се случи вчера, останав без зборови! Ние сме на игралиштето пред нашата зграда, кое и е познато од раѓање. И познати деца. Таа се сокри во куќичката, а 5-6 деца се над куќарката и ја задеваат. Мисли дека си играат, и кажуваат секакви работи, дека е чyдовиште, погледни ја, гледај како ги превртува очите, ајде да ја задеваме не реагирам, јас сум на метар од нив гледам до каде ќе стигнат а тие се договараат следниот пат кога ќе излезе да ја чекаат пред влезот и да ја пpeтепаат !! Па, тогаш реагирав “, опишала мајката. „Кои се овие чѕдовишта од деца? голем потфат е да се воспитува дете со попреченост во „Србија, без да се полуди“, заклучи таа.

Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ

Марија е претседател на здружението „Најдобри пријатели на Србија“, организација посветена на деца и возрасни со попреченост.

Нејзиниот пост се рашири на социјалните мрежи, а на него коментираше и актерката Маријана Микулиќ.

“Синоќа ме скрши една објава и не можев да спијам, Теодора не ми излегува од глава и што се случува во нејзината невина глава. Во главата на дете кое нема ист сооднос на хромозоми како многу други деца, но таа е само дете, желно за игра, дружење, дете како и сите други деца, но со еден посебен хромозом.
Дете кое беше задевано, исмејувано од група нејзини врсници и мислеше дека децата се смеат затоа што сакаат да се дружат. Но, тие отидоа чекор подалеку (како да ова веќе не беше доволно), заканувајќи се дека откако ќе излезе сама ќе ја пpeтепаат “, напиша актерката.

Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/ Марија Марјановиќ

„Не можам, ми се тресат рацете додека го пишувам ова, солзи ми доаѓаат во очите и се прашувам кои се овие деца, кои се луѓето што ги воспитуваат овие деца?? !! ЗОШТО било кое дете има потреба да омаловажува друго дете затоа што е различно на кој било начин, да повикува на линч на едно од нив, од која било причина?!

 

Фото Инстаграм/Марија Марјановиќ
Фото Инстаграм/Марија Марјановиќ

Кои сме сите ние, какви деца одгледуваме !! “, се запраша таа.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close