MAMA

Мајка ми е мојата тврдина: Таа не прифаќа изговори, не се занесува и не ме гали

И повторно ќе останам желна за неа ...

И повторно ќе останам желна за неа …

За мене празник е мојата мајка.

Дојдов кај неа ден-два порано пред празникот, и помогнав да ја исчистиме  куќата, да донесам храна, да и ја офарбам косата.

Тешко ми е да гледам како старее. Навредена сум од нејзините брчки. Се сеќавам како ја гледав толку млада од балконот кога се враќаше од работа.

Таа беше најубава од сите жени што шетаа по главната улица – кон крајот на осумдесеттите години. Секогаш беше дома во 15:15 минути си испраќавме бакнежи  и пркосевме на нашата љубов. Тоа не беше пркос, туку немоќ. Јас, ја имав само нејзе и таа само мене. Татко ми го нема.

Поголемиот дел од времето, се плашам од фактот дека повеќе не сум заштитен во нејзиниот скут.

Како зајак, се исплашив на денот кога во нејзините очи препознав дека е време јас да се грижам за неа. Сега сум посилна за неа, таа верува во мене.

Години на чекање, збогување, вознемиреност воопшто не и го замаглија родителскиот роб. И сега стојам мирна пред неа. Таа не прифаќа изговори, не се занесува и не ме гали. Без неа, и јас ќе пропаднев, мислам.

Пред нас е уште еден празник. Се гледаме оние неколку минути кога ќе останеме сами, не можејќи да кажеме ништо. Денови и месеци нераскажани приказни ви заглавуваат меѓу забите.

Сè ќе биде мало и недоволно за да ја наруши нашата тишина. И јас би ја прашал што било. Целиот мој живот се случи во овие години откако заминав и дојдов.

И тој брак… како со него и децата – како да не грешам? На излез, таа ќе им ги гризне образите и дебелите раце на моите деца, верувајќи дека парче од нив ќе остане кај неа. Ќе се качиме во автомобилот и ќе се обидеме да се погледнеме една со друга колку што е можно подолго. И повторно ќе останам желна за неа ….

И за да ги подготвите храбро да чекорат по својот пат, постојат реченици кои секоја мајка мора да и ги каже на својата ќерка и да и ги повторува до крајот на животот.

Колку и да е тешко, тоа ќе помине

Понекогаш нивните проблеми ни изгледаат бесмислени. Затоа, многу е важно да им покажеме разбирање и да им објасниме дека секој тежок период ќе помине, и дека сè ќе биде полесно и подобро потоа!
Никој не може да ти го одземе твоето знаење

За да прераснете во успешна жена, вашата ќерка мора да научи дека знаењето што го стекнува е вредно, дека тоа ќе значи многу за нејзиниот живот, и дека еден ден, благодарение на него, ќе работи на имагинацијата. Многу е важно детето да развие свест и интерес за учење со цел да се подготви на време за образование кое е составен дел на одгледувањето и зреењето.
Верувам во тебе

Мора да и покажеш дека веруваш во неа, бидејќи тоа ќе биде посебен вид мотивација за неа!
Верувај во себе

Една од најважните лекции за секоја девојка е самодовербата! Треба да научите да се сакате и да се почитувате себеси во вистинско време и секогаш да се борите за вашата позиција!
Јас сум горда на тебе

Вашата ќерка е особено важна за да ве направам среќна и да ја направам горда мајка, па не заборавајте да ја известите одвреме навреме дека сте горди на нејзиниот успех.

Овие два знака се идеален спој на мајка и ќерка !

Како и со љубовните врски, така и семејните односи астрологијата има замешано прсти.
Па така идела спој и пар кој се како другарки се мајката и ќерката родени во знакот на Водолија и Лав. Мајка Лавица е роден водач. Таа прилично ќе се бори за правата на своето дете. Сепак, може да биде и многу забавно.

Затоа, не треба да ве изненадува што ќерката Водолија на првиот рок концерт ќе ја однесе мајка си, која со ентузијазам ќе танцува во публиката. Мама Лавица секогаш го сака најдоброто за своето дете, но исто така и дозволува да има свој слободен простор.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close