Брак

Матичар открива: Се откажуваат венчавки, денес модерно е жената да си го задржи моминското презиме

Весело лице и добро расположение не се официјално на списокот со услови што мора да ги исполни некој што сака да биде матичар

Имав закажано свадби на кои никој не дојде, но никогаш не ми се случи да не го слушнам познатото „да“ од младенците, вели регистраторот Светлана Павловиќ.

Весело лице и добро расположение не се официјално на списокот со услови што мора да ги исполни некој што сака да биде матичар, но сепак е подобро кога младенците ќе бидат во брак со некој со насмевка. Таква е Светлана Павловиќ, регистратор во белградската општина Палилула.

– Треба да сме насмеани и расположени и барем да не им го расипуваме денот на младенците – вели матичарката.

За 23 години, сè додека е матичар, се омажила многумина. Презимето на младоженецот е сè уште почеста појава , но секоја година се повеќе и повеќе невести избираат да го остават моминското презиме.Таа не е од оние регистратори што водат статистика, па не ја знае ни точната бројка, но многу добро знае дека сите рекоа „да“.

Се случи, вели Светлана, невестата и младоженецот да не дојдат на закажаната венчавка, да ја одложат, но досега ској што бил прашан кажал „да“.

– Имаше случаи кога никој не се појави во закажаното време, ниту младенците ниту гостите на свадбата. Понекогаш тие објаснуваат зошто не дошле, понекогаш не, тие едноставно не се појавуваат. Постојат и одложувања. Се случува, на пример, некој во семејството да го изгуби животот и свадбата да се одложи. Бидејќи свадбите често се закажуваат однапред, понекогаш со месеци однапред, а животот е непредвидлив, па се случуваат работи поради кои младенците треба да го поместат датумот на венчавка. причина за одложување на венчавката.

Сè се менува, дури и местата каде што младенците сакаат да стапат во брак, начините на кои се среќаваат идните сопружници, разликите во возраста меѓу нив.

Така, сè повеќе младенци не сакаат да се венчаат во општината, туку на некое друго место. Во општина Палилула се сретнуваат, па можат да побараат од матичарот да се ожени со нив во ресторан.

– Секоја општина во Белград има свои денови на венчавка. Во општината се плаќа само републичката такса, а доколку младенците сакаат нивниот матичар да дојде во ресторанот, тие плаќаат и градски данок.

Светлана исто така забележала дека разликата во возраста се зголемува

– Таа разлика ќе биде десет години. Се случуваше и порано, но не во толкава мерка. Најчесто мажите се оние кои се постари, но има и парови каде што младите се постари. Секако има и такви кои стапуваат во брак на 60 и 70 години, обично нивниот втор или трет брак. На сите им се обраќам во множина, со младенците. Ќе биде смешно за оние што се малку постари, па ми кажуваат каде е младоженецот, а јас одговарам, чим си денес овде, си младоженец.

Тој додава дека вообичаената терминологија според која жена и маж што се венчаат се нарекуваат невеста и младоженец е нешто поразлично во официјалните книги. Тие се водат под стари услови, како младоженец и невеста. Исто така, и се чини дека има многу многу млади младенци.

– Кога ќе слушнам дека некој има 90 години и има неколку години, прво размислувам дали е возрасен? И, секако е. Скоро нема малолетни младенци. Не се сеќавам кога последен пат имав таква свадба. Кога станува збор за споменатите весници, тие се однесуваат на запознавање на Интернет. Се разбира, матичарот не ги прашува младенците каде и како се сретнале, но преку неформален разговор, некогаш се доаѓа до оваа тема и сознанието дека дружењето преку Интернет е сè почест начин за започнување на љубовни врски.

Имајќи предвид дека некои од нив дури и стигнуваат до матичарот, би се рекло дека ова познанство може да донесе и среќа. Има многу странци меѓу оние што нашите момчиња и девојчиња ги среќаваат на Интернет. Освен преку мрежата, прекуграничните љубовни врски честопати започнуваат на крстаречки бродови.

Матичарот, вели Светлана, мора да биде официјален, но повторно не премногу затоа што младенците се и онака често нервозни и возбудени, па затоа треба да бидат приближни и да ги релаксираат. Таа вели дека скоро имала младоженец чии раце се треселе на венчавката.

Во минатото, матичарите беа познати по својата калиграфија со која внесуваа податоци во матичните книги. Светлана вели дека за жал нема многу убав ракопис, но таа се обидува да пишува читливо. И на кирилица, затоа што внесувањето податоци на кирилично писмо и фонтано е задолжително.

– Додека не започнав да работам како матичар, најмногу пишував на латиница, а сега кирилицата стана навика и веќе не можам да пишувам на латиница. Имињата на странците ги пишуваме и на кирилица, со транскрипција на имиња и презимиња, затоа пишуваме како што се изговараат на српски јазик, а во загради го пишуваме оригиналното име и презиме на латински јазик. Исто така, навикнав да пишувам со пенкало за фонтана. Младенците, бидејќи потпишуваат и со пенкало, понекогаш велат дека не земале пенкало во рака уште од основно училиште.

Секој се сеќава на својот матичар, дури и Светлана. Пред 21 година се омажи за нејзината колешка Зорица од општина Стари град, која оттогаш е во пензија. Бракот и донесе среќа и син, сега веќе возрасен. Светлана, на крајот на краиштата, како и секој што е родена во Земун, неизбежно истакнува дека е од Земун. Како и повеќето жени, и поголемиот дел од своето слободно време го поминува во домашни работи. Но, тој исто така многу чита, оди на театарски претстави, концерти. И дружете се со пријателите. Меѓу нив има и еден пријател со кого се дружи уште од основно училиште.

– Сега повеќе се дружам со моите пријатели дома. Претходно, кога децата беа помлади, се дружевме на нивните родендени и слично, а сега најмногу во домашна верзија. Поради работа, таа е принудена многу да седи, и вели дека зема данок и чувствува болка во ‘рбетот.

– Порано одев на рекреација, а сега застанав, сепак, ќе мора повторно да започнам и да вежбам – решена е Светлана.

Матичарите постојано учат

Иако ги познаваме матичарите претежно како луѓе кои стапуваат во брак, тие исто така водат регистри за раѓања и и оние кои го напуштаат овој свет. Матичарот, вели Светлана, секогаш мора да биде внатре се разбира и да се следат регулативите, и наши и други земји, но исто така и билатерални договори и меѓународни договори затоа што и странци се венчаат во Србија, а исто така се регистрираат и бракови од странство.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close