Дом и семејство

МАЛИ БОРЦИ: Близначките родени со споени глави издржаа 24- часовна опеpација- успешно се разделени!

Малите близначки Мика и Аби ја покажаа својата борбена страна

Иако споените близнаци се раѓаат во еден од 200.000 случаи, сепак на 30 деkември, 2019 година мајката Лилија Мирочник, роди близначиња со споени глави.

 

Фото Инстаграм

 

Денес тие имаат единаесет месеци, и се вистински мали херои, кои успеаа да ја преживеат тешката 24 часовна операција, за на крај супешно да им бидат одделени главите.

 

Фото Инстаграм

 

Кога близнаците се раѓаат со заедничка глава, тие се предвремено родени бебиња во 40 проценти од случаите, а приближно 33 проценти од нив уmираат по раѓањето поради откажување на органите или абнормалности.

 

Фото Инстаграм

 

Во исто време, 25 проценти од нив преживуваат и можат хируршки да се одделат, во зависност од тоа каде им се поврзани черепите.

Ваква шанса за одвојување на главите на сијалмските близнаци, е 10 до 20 на милион раѓања во САД.

 

Фото Инстаграм

 

Мајката Лилија и таткото Анатолиј Бачински веќе имаат три сина, а кога дознале дека девојчињата се споенни со главчињата се збуниле.

 

Фото Инстаграм

 

Близначките Абигал и Микаела Бачински беа успешно разделени и денес тие се уште навикнуваат на новиот начин на живот, како и нивните родители.

 

Фото Инстаграм

 

“Лекарите рекоа дека шансите за успех на оваа операција се еден во милион, но ние не престанавме да веруваме во чудо. Плачев кога ги земав кај себе, веднаш се чувствував олеснето. Аби е поголема, таа е вистински шеф. Мика е понежна.

Првите неколку дена по операцијата се бараа една со друга “, рече Лилија.

 

Фото Инстаграм

 

“Тие се многу посебни. Јас сум навикнат да бидат заедно споени, а сега гледам две различни девојки, две различни тела. Ова е неверојатно”, додаде таткото Анатолиј.

 

 

Фото Инстаграм

 

Девојчињата поминаа седум недели по породувањето на одделот за интензивна нега, а лекарите десет месеци се подготвуваа за операција.

 

 

Тие ги симулираа можностите на 3Д модели и се подготвуваа за сите можни сценарија.

Тимот ја започна операцијата на 23 октомври и ја заврши на 24 октомври во 15:28 часот.

 

Фото Инстаграм

 

Еве како изгледаат малите принцези Абигејл и Микаела кои уште на почетокот ја покажаа борбената страна.

 

Фото Инстаграм

 

Фото Инстаграм

 

 

Фото Инстаграм

 

Фото Инстаграм
Фото Инстаграм

 

 

 

 

 

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close