MAMA

Мажите почесто заболуваат од корона и потешко се опоравуваат: Дали е виновна оваа група на хормони?

Одговорот на прашањето кога ковид 19 погоди почесто во текот на зимата, го даде пулмологот проф. Д-р Бранимир Несторовиќ

Долго време не се сомневаше дека старите лица се едни од најранливите популации на инфекција на ковид 19.

Она што, сепак, дополнително ги интересира научниците е кој е повеќе подложен на коронавирусна инфекција – мажи или жени, кои посилно реагираат на инфекцијата и што влијае на текот и исход на болеста.

Одговорот на прашањето кога ковид 19 погоди почесто во текот на зимата, го даде пулмологот проф. Д-р Бранимир Несторовиќ. Тој изјави дека „естрогените ги штитат жените и дека е помала веројатноста да добијат корона“.

Во месеците што следеа, водечките светски епидемиолози известуваа во неколку наврати дека според досега достапните податоци, короната се дијагностицира почесто кај мажи отколку кај жени. Оваа информација беше потврдена во средината на јули од страна на директорот на Клиниката за инфективни болести, доц. Д-р Горан Стевановиќ.

– Во нашата земја и насекаде во светот, факт е дека мажите имаат поголема веројатност да добијат вирус  со потешка клиничка слика. Односот е 60 до 40 проценти во корист на мажите. Можеби тоа се должи на начинот на живот и хормоналниот статус, но тоа ќе го знаеме за неколку години кога ќе се знае повеќе за овој вирус – рече д-р Стевановиќ на прес-конференцијата на Кризниот штаб.

Естрогените како природна бариера?

Дали групата на главни женски хормони е одговор на природата за да се спасат жените во борбата против 19-та година? Научниците сè уште не дадоа одговор на тоа прашање, но ситуацијата на теренот може да сугерира дека естрогените би можеле да бидат една од бариерите што влијаат на фактот дека има помалку припаднички на понежниот пол .

Ендокринологот и гинеколог-акушер Луција Гвозденовиќ потсетува дека естрогенот е креатор на убавината и здравјето на жената.

– Оваа група на хормони помага да се зголеми липопротеинот со висока густина во плазмата, што го намалува ризикот од сите видови кардиоваскуларни заболувања и атеросклероза – вели д-р Гвозденовиќ за „Телеграф“ .

– Исто така, естрогените ја намалуваат концентрацијата на липопротеин со мала густина што носи холестерол. Миокарден инфаркт главно ги погодува мажите и еден до три проценти од жените кои се во репродуктивен период. За време на менопаузата, инциденцата на миокарден инфаркт кај жените се зголемува на 30-45 проценти, што е директно поврзано со влијанието на естрогенот врз еластичноста на sидовите на крвните садови.

Кога зборуваме за ковид 19 и неговата можна поврзаност со естрогенот, д-р Гвозденовиќ се осврнува на изјавите на лекарите за клиничката состојба на пациентите со коронавирус:

– Кога се јавува коронарна инфекција, дифузна хиперкоагулација на крв се јавува во организмот, пред се во белите дробови, поточно во алвеолите. Уништувањето на капиларната мрежа во алвеолите е толку силно што не дозволува проток на крв во капиларите поради нивно целосно уништување. Затоа, може да се претпостави дека естрогените играле голема улога во женското тело, што се рефлектирало во механизмот за заштита на sидовите на крвниот систем, додека се одржува нивната еластичност.

Брзиот и силен имунолошки одговор на коронавирусна инфекција е клучен за закрепнување на заразени пациенти и избегнување тешки последици. Но, како што имунолошкиот одговор станува сè послаб со возраста, бројот на потешки случаи на корона болест е поголем кај постарата популација. Покрај постарите мажи кои полека се опоравуваат од инфекција на коските, тие најверојатно имаат и неконтролирано воспаление што може да ја придружува короната, што пак може да биде фатално, според истражувањето спроведено на Универзитетот во Вашингтон.

Имунолошкиот одговор на постарите луѓе на коронавирусот обично се јавува 72 часа по почетокот на инфекцијата, наспроти имунолошкиот одговор на помладите мажи, кој реагира многу побрзо, и ова може да биде објаснување зошто бројот на живото загрозувачки последици од 19-та година кај постарите лица е толку голем. Што беше анализирано со 500 брисеви земени од пациенти со коронавирус.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close