MAMA

Кој е НАЈДОБРИОТ начин за заштита на децата од вирусот? Одговорот го има познатиот доктор Вукомановиќ

Педијатрискиот кардиолог од Институтот зборуваше и за тестираните деца, клиничките слики, како и за проценката на родителите кога станува збор за симптомите

Проф. Д-р Владислав Вукомановиќ од Институтот за здравствена заштита на мајки и деца „Д-р Владан Чупиќ“ во утринските вести на РТС рече дека родителите мора да дадат пример за децата да знаат како да се заштитат од ковид.

Педијатрискиот кардиолог од Институтот зборуваше и за тестираните деца, клиничките слики, како и за проценката на родителите кога станува збор за симптомите. Петгодишник кој е позитивен на корона, со пневмонија, во моментот се лекува во таа установа.Кога станува збор за заштита на децата, тие учат од нивните родители, според проф. Д-р Владислав Вукомановиќ.

“Децата учат од родители, наставници и воспитувачи. Прво, нека родителите ги следат препораките и правилата, детето нема да носи маска ако родителот не носи. По втората година, дозволете му на детето да носи маска прилагодена на возраста и големината на лицето. Препораката е иста. Ако не може да се постигне оддалеченоста, тогаш се препорачува детето да стави маска. Колку повеќе деца има, толку е поголема потребата за маска.Но, кога се надвор, тешко е да му кажете на детето да вози велосипед или ролери и да нови маска.

“Исто така е многу важно детето да ги мие рацете, што ќе ги научи повторно од неговите родители. Обидете се да спречите контакт со рака со очите, носот и устата, бидејќи тоа е еден од начините на пренесување на вирусот”, рече тој.

“Околу три проценти од вкупниот тестиран број беше позитивен, досега десет пациенти со позитивен тест за ПЦР. Клиничките слики се движат од многу блага, до пневмонија за која не е потребен респиратор”, рече тој.

Кои симптоми треба да обрнат внимание на родителите?

„Се носат во болница доколку имаат висока температура, над 38,5 или 39 степени. Но, уште поважна е општата состојба на детето, има ли губење на апетит, кашлица, дијареја? Ова не е единствената инфекција што ги погодува децата во овој период. и други вируси кои ја зголемуваат температурата.Кога одат во здравствениот центар, лекарите ќе проценат дали треба да одат во терцијарна установа. Не паничете, родителите го знаат своето дете и кога ќе ни кажат дека детето се однесува поинаку, тие знаат дека тое не е добр, со голема почит и сериозно размислуваме за нивната проценка “, рече тој.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close