Бременост

Колку треба да се чека за следната бременост по породување со царски рез ?

Иако е тешко да се каже колку пати зафат со царски рез е премногу, „општо е прифатено дека многу ризици се зголемуваат со зголемувањето на бројот на царски рез...

Здравствените ризици се зголемуваат со секој царски рез, но некои жени може да имаат шест или повеќе пати царски рез без компликации.

Фото Инстаграм/ivana_zaher

Еве објаснување зошто е тоа така:

Царски рез не е операција за која лекарите можат лесно да одлучат. За среќа, кај нас, операциите се изведуваат исклучително професионално со образован медицински персонал, така што мајките и бебињата се во добри раце. Повеќето мајки кои се породиле со царски рез се прашуваат дали и следниот пат ќе се породат на ист начин. Колку жени можат да имаат царски рез без голем ризик?

фото инстаграм/ ivana_zaher

Секоја жена е различна. Некои закрепнуваат на сличен начин по секој царски рез, додека на другите жени им треба повеќе време, имаат повеќе потешкотии по таа операција објаснува гинекологот и акушер Дејвид Гауси од болницата Лос Роблес во Таузенд Оукс, Калифорнија.

фото архива

Иако е тешко да се каже колку пати зафат со царски рез е премногу, „општо е прифатено дека многу ризици се зголемуваат со зголемувањето на бројот на царски рез“, објаснува Џејсон С. Џејмс, лекар и раководител на Одделот за акушерство и гинекологија во Баптист во Мајами Болница за бременост.

Таквите ризици може да вклучуваат трансфузија на крв, повреди на мочниот меур и хистеректомија за време на операцијата – сето тоа се зголемува за еден процент по трет царски рез. Всушност, речиси девет проценти од жените имаат шанса за хистеректомија по шестата операција.

фото архива

Потенцијалните проблеми се зголемуваат со секој царски рез; неправилно поставена плацента, повреди на дебелото црево или мочниот меур и отворање на матката. Покрај тоа, со секоја нова операција, може да се формираат адхезии, а тоа може да го отежни породувањето. Значајни ризици може да вклучуваат развој на хернија, Дијастаза ректи (одвојување на стомачните мускули) и вкочанетост и болка на местото на инцизијата. Џејмс, исто така, забележува дека постои зголемен ризик од развој на ендометриоза.

фото архива

„Нема магичен број“  Жnените кои сакаат да избегнат царски рез ќе се обидат да се породат вагинално после тоа. Во повеќето американски земји ова е совршено прифатлива опција по првиот царски рез, меѓутоа повеќето медицински друштва не го препорачуваат ова за оние жени кои имале два или повеќе царски рез.

За да спречи какви било компликации, Гауси препорачува да чекате најмалку шест месеци пред жената повторно да забремени. Тој вели дека имал пациенти кои забремениле еден, два, три месеци по царски рез и биле добро. „Не постои магичен број“, додава тој.

фото архива

Специјалистот за гинекологија и акушерство, Петра Подобник Брлечиќ објаснува дека дури по третиот царски рез има мал пораст на ризикот.

“Не постои ограничување за максималниот број на царски рез што може да се направи, но ние веруваме дека до три не претставува особено зголемен ризик за мајката или детето, додека секое следно претставува малку поголем ризик, вели Подобник.

Foto The Sun/ ilustracija

Меѓутоа, американските ставови може да бидат малку поинакви од нашите кога станува збор за тоа колку долго да се чека со нова бременост по царски рез.

“Aко имало повеќе пати царски рез, тогаш сигурно повеќе повеќе од 2 години до следната бременост. Иако имавме и бремени жени кои родија второ дете со повторен царски рез пред првиот роденден на првото дете, и немаа никакви компликации, подобро е растојанието помеѓу 2 породувања со царски рез да биде поголемо од 2 години објаснува гинекологот Петра Пододовник Брлечиќ

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close