MAMA

КОЛКУ  долго трае оздравувањето од Ковид-19: Еве што велат експертите,СЕ ЗАВИСИ од една работа!

Некои луѓе се опоравуваат побрзо, а на некои им е потребно подолго време да се лекуваат.

Колку ќе трае закрепнувањето зависи од здравствената состојба на пациентот во моментот кога ќе се разболете од Ковид-19. Некои луѓе се опоравуваат побрзо, а на некои им е потребно подолго време да се лекуваат.

Кога станува збор за поблага форма на короната, третманот обично се сведува на лежење, земајќи многу течности и лекови против болки. Неколку месеци по почетокот на пандемијата во март оваа година, анализата на податоците од Светската здравствена организација во Кина покажа дека потребни се во просек две недели за да се опорави.

Сепак, благи случаи на коронавирус воопшто не мора да бидат благи. Тие можат да се развијат во потешки случаи, ако има влошување на вирусните инфекции.

Тие стануваат потешки од студ – најчесто придружени со треска и сува кашлица. Поретко е, но не и невозможно, да се карактеризираат со овие симптоми: течност во белите дробови, скратен здив, главоболка, болки во мускулите, замор и гастроинтестинални проблеми.

Обнова на тешки случаи на ковид-19.Болеста може да биде комплицирана и обично се случува од седмиот до десеттиот ден од инфекцијата.

Трансформацијата може да се случи одеднаш, дишењето станува тешко, пневмонијата се засилува. Ова се случува затоа што имунолошкиот одговор на телото станува премногу интензивен, односно  предизвикува „колатерално оштетување“ на организмот.Закрепнувањето може да трае од две до осум недели, а како потрајна последица се јавува замор.Закрепнување по престојот во интензивна нега

Д-р Алисон Питар рече дека закрепнувањето за оваа група пациенти обично трае од 12 до 18 месеци -и цел нивниот живот да се врати во нормала.

Долго легнување има негативен ефект врз мускулите, така што на некои пациенти им е потребна физиотерапија по напуштањето на болницата. И намалената подвижност е само една од можните долгорочни последици од ковида- 19. Како таква, може да се појави како  лузни на белите дробови, брз замор, постојан замор, недостаток на концентрација и неможност да се изврши сработеното пред болеста.

Иако последиците не можат да се генерализираат, пред неколку месеци беше предупреден вирусен замор, кога од Кина и Италија пристигнаа извештаи за слабост на целото тело, скратен здив со сите напори, постојана кашлица и нередовно дишење.Забележано е дека на пациентите им треба многу спиење и значителен период на закрепнување.Луѓето кои имаат корона велат дека се чувствуваат лошо со месеци по тестот.

Една од важните дилеми што ја придружува короната е прашањето: дали некое лице може да се зарази двапати. Одговорот на прашањето е даден преку анализа на тестови за антитела, а позицијата на повеќето научници е дека штом ќе се оздрави вирусот, тој создава имунитет чие времетраење е во прашање.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close