MAMAБрак

И татковците имаат симптоми на бременост: Дали сте слушнале за синдром Кувада?

Верувале или не, постојат симптоми што можат да се појават кај идните татковци за време на бременоста на својата сопруга

Верувале или не, постојат симптоми што можат да се појават кај идните татковци за време на бременоста на својата сопруга.

Да, можеби сте изненадени на прв поглед, но татковците ги чувствуваат и промените кога ќе забремените.Според клиниката Мајо, синдромот Кувада се јавува и кај целосно здрави мажи кои очекуваат бебе. Овие симптоми не се третираат како ментални проблеми, а научниците посочуваат дека тие можат да бидат навистина вообичаени.

Овој синдром опфаќа широк спектар на симптоми – и ментални и физички.Најчестите физички манифестации се гадење, болки во стомакот, проблеми со дишењето, грчеви во нозете, болка во грбот, инфекции на уринарниот тракт, па дури и главоболки.

Психолошките симптоми се намалено либидо,, немир, но и вознемиреност и депресија.Експертите за ментално здравје ја разгледале хипотезата дека ова може да се случи како резултат на љубомора и неможност да се роди дете, но можеби и вина за да се направи таква промена кај нивниот партнер. Една психолошка теорија го посочува проблемот со маргинализација на мажот за време на бременоста на жената.

Постојат многу теории, и ниту една не е медицински докажана.И покрај многу истражувања, овој синдром се чини дека има врска со нивото на хормоните, пред се со тестостерон.Многумина ја поврзуваат оваа состојба, особено кај мажите кои за прв пат ќе станат татковци, со меѓучовечки борби, што може да биде неверојатно стресно поради мешаните чувства.

„Дефинитивно се голем број на фактори“, рече д-р oyојс Готсфилд. “Луѓето имаат различни животи, но исто така и стрес. Некои може да бидат повеќе склони кон хормонални промени за време на бременоста на партнерот.”

Промените што се случуваат, но исто така очекуваат и двајцата партнери можат да бидат навистина стресни, па затоа не е чудно што тие водат до физички и ментални промени.

Лекарите посочуваат дека е многу важно двајцата партнери да бидат свесни за постоењето на овој симптом. Важно е да имате добра и отворена меѓусебна комуникација, но и да се консултирате со лекар доколку е навистина неопходно.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close