Бебе

Иако нејзината ќерка има четири години се уште ја дои, вели дека ќе престане само кога детето ќе одлучи

Наташа Кин ја дои својата најмлада ќерка Грејс, иако веќе е подготвена да оди во предучилишна установа

Наташа Кин ја дои својата најмлада ќерка Грејс, иако веќе е подготвена да оди во предучилишна установа.

Оваа мајка на три деца е поборник за доење. Таа ја доела постарата ќерка Ели до петгодишна возраст, односно додека девојчето не одлучи да се повлече сама, а сега има намера истото да го стори и со Грејс.

Таа верува дека доењето е одговорно за силниот имунитет на нејзините ќерки и истакнува дека тие никогаш не биле на лекар, освен за настинка.

“Го родив моето прво дете, син ми Адам, на 19 години. Јас престанав да го дојам им после неколку месеци затоа што земав лекови и верував дека доењето е чудно. Плачев неколку недели подоцна и тоа беше навистина стресен период”, изјави таа.

Откако се запознала со сопругата и останала бремена со Адам, таа решила да го третираат своето прво дете поинаку. Таа се приклучи на групата за поддршка на доењето. „Имаше жени кои дојат близнаци, 18-месечни. Немав поим дека е можно , додава таа.

Таа истражуваше, разговараше со други мајки, читаше статии. Таа одлучила да го дои детето на барање, т.е. да му понуди храна кога и да го побара и сака.

Таа ја доела и Ели и потоа се породила со Грејс две години подоцна. Тие се хранеле заедно две години, секоја на една дојка.

“Требаше да се навикнам на тоа, но кога успеав, беше лесно. Секоја вечер ќе заспиеа на мене, секоја на една дојка и ќе се држеа за рака”, вели Наташа. Нешто пред нејзиниот петти роденден, Ели реши да престане со доењето и Грејс продолжи да го прави тоа наутро и навечер. Многу луѓе гледаат во тоа негативно, но за тоа го обвинува недостаток на едукација.

“Секој има право да има свое мислење, но дел од проблемот го гледа и кај мајките кои се срамат да дојат во јавност“, вели таа.

Наташа сака да ги охрабри мајките да дојат со нејзината приказна. Самата донираше шест литри млеко и со тоа им помогна на 22 предвремено родени бебиња. Жените кои не можат да дојат, се охрабруваат да се распрашуваат за локалните банки за млеко и да изберат мајчино млеко отколку вештачко.

„Одлуката зависи од секоја мајка. Жените кои не можат или не сакаат да дојат треба да бидат разбрани и поддржани, но и да се едуцираат затоа што тоа е најважната работа“, заклучи таа.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close