MAMAНовости

Застани и размисли: Парите не можат да купат среќа или здравје

Целата мудрост на животот е скриена со овие зборови

Целата мудрост на животот е скриена со овие зборови

За време на едно интервју, Далај Лама беше запрашан што најмногу го изненадува на овој свет и која е суштината на животот. Неговиот одговор ќе ве натера да застанете и да размислувате за патеката на која сте на …

“Она што најмногу ме изненадува е човечката природа. Луѓето го жртвуваат своето здравје за да заработат пари. Потоа жртвуваат пари за да го вратат здравјето, а потоа се грижат толку многу за иднината што не уживаат во сегашноста. Како резултат, тие не живеат во сегашноста или во иднината, тие живеат како никогаш да не си заминат од овој свет, а потоа си заминуваат како никогаш да не живееле “.

Живееме многу чудно и нелогично. Одиме на работа што не ја сакаме за да заработиме пари, а пота со заработеното одиме на лекување. Кога го правите она што не можете да го издржите, тоа е крајно штетно за вашето здравје. Сите го разбираме тоа, но поради некоја причина цврсто веруваме дека парите можат да поправат сè.

Застани и размисли: Парите не можат да купат среќа или здравје. Ова е единствената вистина што треба да се разгледа. Суштината на животот е да се биде среќен.

Сепак, сите наши мисли се преокупирани со материјални работи. Понекогаш се чини дека сме на оваа Земја – само да работиме и да заработуваме пари. На некој начин, ние изгледаме како робови – едноставно не го добиваме тоа.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close