Кафе муабет

ЕКСПЛОАТАЦИЈА НА ДЕЦАТА ЗА ЗАРАБОТКА НА ПАРИ: Мајки престанете да ги учите ќерките дека е важна само убавината!

Искрено писмо од една блогерка...

Лилјана Спаниќ, е блогерка која изреволтирана од една група мајки реши јавно да проговори за она што таа го мисли за експлоатацијата на деца на социјалните мрежи.

Дали забележавте дека нашите социјални мрежи се полни со девојчиња кои „сериозно“ позираат од својата втора, трета година, додека нивните мајки ги сликаат? започнува таа.

Порано децата се прашуваа, што сакате да бидете кога ќе пораснете. Денес пологично е да се праша – што сака мама да бидеш кога ќе пораснеш?

Она за што сакам да зборувам е следново:

Дали овие девојчиња (деца, бебиња) одлучија сами, по личен слободен избор, дека сакаат поза „скршен колк, превртена нога“ што ќе се појави на Инстаграм профилот на нивната мајка (што е обично јавно). Мајки, кои со овие слики, собираат лајкови, следбеници, коментари и со тоа заработуваат пари. Едноставно кажано – тие заработуваат пари покажувајќи родено дете на социјални мрежи.

Кога станува збор за возрасни, мене може нешто / некој да ми се допадне или не, но немам право да коментирам. Секоја возрасна жена избира како сака да изгледа, како да се претстави на социјалните мрежи, како да се однесува …

Зборувам, исклучиво, за деца!

Се обидувам да ја разберам поентата, да ја видам целта. Што сака мајката да постигне со тоа?

Се обидувам да го замислам нивниот дијалог за време на фотосесијата – Душо, мора да го повлечеш стомакот за да не изгледаш дебело. Среќо мамина, не го допирај подот со ногата за да ти изгледа ногата подолго. Мамичка, поттурни го горниот дел од телото малку назад за да ви изгледа половината потенка. Стави ги рацете над главата, отвори ја устата малку за да изгледаш внимателно.

Нели е болно? Искривено? Несоодветно? Ужасно?

Веројатно некој ќе рече, децата го прават тоа сами, без никакви упатства, и сепак уживаат во сето тоа. Но, сите знаеме дека тоа не е точно. Секој што има дете може да потврди дека детето го имитира моделот што го гледа. Најчесто тоа се родителите. Децата се раѓаат без навики. Без модел. Давајќи им пример, повторувајќи ги активностите што сакаме да ги усвојат, ги обликуваме. Ние создаваме основа за да продолжат понатаму. И, која е основата денес?

Од друга страна, вложен е толку многу труд, работа, години, напор, живот со цел да се реализира некоја вистинска жена. Ние зборуваметолку гласно за еманципација на жените, а родената ќерка ја намалуваме од раѓање само на визуелна слика. И прераснува во жена која знае да биде само убава. Други квалитети? Вештини? Способности? Фрлете го колкот, свиткајте ја ногата, навалете ја главата и кажете – Cheese!

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close