MAMA

Експертите советуваат: Еве како да се победи Ковид-19?

Најновата препорака на американските експерти е да се зголеми внесувањето на едно соединение

Најновата препорака на американските експерти е да се зголеми внесувањето на едно соединение.

Пандемијата КОВИД-19 трае повеќе од половина година, а поголемиот дел од светската популација веќе го смени однесувањето со цел да се зголеми заштитата на здравјето.

Но, судејќи според информациите што доаѓаат од САД, секој од нас може да направи друга, мала промена.Д-р Гери Ворен, главен истражувач на институтот SAIC, вели дека со зголемување на внесот на јод можеме да се заштитиме и ова мора да биде основна активност.

Доволно е да се зголеми дневниот внес на јод на 30mcg / kg, што е безбедна горна граница поставена од Светската здравствена организација – СЗО.Постојано објавените научни анализи го потврдуваат тврдењето на д-р Ворен дека во борбата против коронавирусот, внесувањето на јод мора да достигне безбедна горна граница со цел нашето тело да изврши три важни телесни функции во борбата против колкот:

1. деактивирање на ковид во носот со присуство на доволна концентрација на јод во носната слуз.
2. деактивирање на ковид на кожата пред да влезе во организмот со јод од пот.
3. учество во апоптоза на клетки заразени со ковид, со цел да се запре репликацијата на вирусот.

Ако се примени ова, повеќето нема да имаат негативни несакани ефекти како резултат на инфекција со коронавирус. На овој начин значително се намалува можноста за пренесување на Covid-19, а со тоа и губењето на животи.

Со дневно внесување од 1,5 до 2,4 милиграми јод (во зависност од телесната тежина) го зајакнуваме нашиот имунолошки систем во борбата против Ковид -19. Најдобри извори на јод се алги, морска риба и јодирана сол.

Бесплатни вакцини од коронавирусот за своите граѓани

Јапонската влада го разгледува предлогот на сите свои граѓани да им понуди вакцина против коронавирус без никаков надомест.Владата соопшти дека нејзина цел е да обезбеди доволни вакцини за сите граѓани до средината на идната година.

Со оглед на тоа дека коронавирусот е исклучително заразен и остава трајни последици врз здравјето на оние кои го преживеале, јапонските власти сметаат дека би требало што поголем број луѓе да примат вакцина за да го заштитат своето здравје.

Симптомите од коронавирус се манифестираат на различни начини, но истражувачите успеале да ги идентификуваат оние најчестите.Коронавирусот САРС-КоВ-2 е опасен предатор зошто го напаѓа организмот на потполно неочекувани начини. Симптомите како упорна кашлица и температура веќе се одамна познати, но нивните ефекти ги надминаа типичните симптоми на настинка.

Иако веќе 10 месеци се бориме со коронавирусот, истражувањата и натаму продолжуваат да мапираат неброени начини на кои ковид може да ги наруши телесните процеси, а некои од најосновните се однесуваат на гастроинтестиналниот тракт.

Гастроинтестиланиот тракт се состои од низа шупливи органи споени во долга чевка сомногу набори од устата до анусот. Дел е од човечкиот систем, па кога работата не овие органи е отежната, дигестивните проблеми се појавуваат.

Многу извештаи сугерираат дека луѓето заразени од ковид имаат гастроинтестинални симптоми заедно со, или дури и пред респираторните проблеми.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close