Бебе

Експертите ги откриваат тајните на генетиката: Еве што бебето наследува од својата мајка, а што од својот татко!

Гените понекогаш знаат да играат важна улога.

Научниците објаснуваат што одредува чии гени детето ќе ги наследи

Гените понекогаш знаат да играат важна улога. Научниците тврдат дека голем број генетски предиспозиции одредуваат како ќе изгледа вашето бебе. Ова се најчестите заблуди и дилеми на родителите:

Момчињата изгледаат како мајките, а девојчињата како татковци

Постои популарно мислење дека момчињата личат на мама, а девојчињата на татко. Сепак, науката го потврдува ова само делумно. Вистина е дека момчињата наследуваат еден Х хромозом што директно влијае на изгледот на детето. Кај девојчињата, работите се различни, тие добиваат еден Х хромозом и од мама и од тато, па шансите се еднакви кога ќе изгледаат.

Какво бебе ќе имаат очите?

Родителите честопати се прашуваат какви очи ќе има нивното бебе. И, тоа зависи и од генетската предиспозиција. Бебето има поголема веројатност да има сини очи ако и двајцата родители имаат сини очи. Ако едниот родител има темни или кафени очи, а другиот има сина боја, бебето во повеќето случаи ќе има кафени очи, бидејќи тоа е подоминантен ген.Колку ќе биде високото дете?

Дури и ако родителите се ниски, детето може да ја надмине нивната висина. Се разбира, тоа зависи од исхраната во детството и од внесувањето на калциум и други витамини. Исто така, ако го запишете вашето дете во кошарка или некој друг спорт, детето има поголема веројатност да се развие и да ја надмине висината на родителите.

Кое дете ќе има боја на коса?

Бојата на косата зависи од чиј ген ќе преовладува. Ако и мама и тато имаат светла коса, детето исто така ќе ја има таа боја на коса. Децата од нашата област генерално имаат посветла коса во детството, а подоцна нивната коса потемнува. Бојата на косата што се формира по дванаесетгодишна возраст, останува доминантна до староста. Од родителите, детето наследува форма на коса, кадрици, бранови, кадрици.

Некои наследни особини можат да се предвидат и претпостават.

Да речеме, кога станува збор за наследување на генот за висина, тато игра доминантна улога … Штом детето се роди, родителите и околината кажуваат на кого личи повеќе. Научниците открија дека детето наследува интелигенција од мајката, но што точно можеме да му се заблагодариме на мајката и што за таткото?

– Мал дел од ликот е вродена. Како и да е, најголемиот дел од нив се одгледувани од образованието. Стилите, методите и влијанието на семејната средина се од најголема важност за развојот на детето. Родителите се основни воспитувачи на детето и нивните размислувања, постапки, активности и комуникација во голема мерка влијаат врз неговата иднина – објаснува Лана Кихас, мајстор за рано и предучилишно образование.

Генетиката на едно дете, продолжува Кихас, е резултат на генетиката на неговите родители. Доаѓаме во светот со наследство, но ни треба искуство за да се изградиме како индивидуи.

Иако генетиката е многу комплицирана и сложена, постојат правила според кои може да се предвидат одредени работи со релативна сигурност. Кога станува збор за наследување на висината ген, тато игра доминантна улога. Ако тато е висок, и детето ќе биде високо.

И генот за зголемување на телесната тежина го пренесуваат мајките. Доминантна улога во бојата на косата ќе ја има доминантниот мајчински ген за боја и структура на косата. Исто така, генот одговорен за губење на косата доаѓа од страната на мајката. Со други зборови, ќелавите мажи можат да им се заблагодарат на своите мајки. Една од попривлечните работи кај луѓето е дупките во образите.

Дупките имаат врска со структурата на лицето, но тоа е сигурно доминантниот ген што доаѓа од тато, како и структурата на забите. Поточно, гените на тато за наследување на структурата на забите се доминантни, што значи дека ако тато има големи заби, детето ќе има многу слични заби во зрелоста.

Гените на мајката се клучни за тоа како детето спие и дали често се вртат во сон, а генетичарите заклучија дека големиот пети го наследуваме од страна на мама. Исто како брзината на стареење.

Поточно, научниците открија ДНК од митохондрија што ја наследуваме само од мајки, кои делумно можат да го контролираат стареењето. Од друга страна, големите уши и форма на носот ја наследуваат машката линија.

Гените се обвинети и за склоноста кон болести, а некои што детето ги прима од нивниот татко може да ја зголемат веројатноста за појава на проблеми со срцето за 50 проценти, а артериите може да бидат подложни на затнување. Исто така, мажите кои имаат проблеми со неплодност често имаат синови со ист проблем, а менталните проблеми почесто се пренесуваат од татко на син.

Татко

Од таткото, детето веројатно ќе наследи висина, дупки во образите, форма и структура на забите, големи уши, форма на нос, поцелосни усни, проблеми со срцето, неплодност, доминантна рака.

Мајка

Гените на мајките се одговорни за бојата на косата и структурата, ќелавата тенденција, формата на палецот, стапката на стареење, слепило во боја, интелигенцијата, шемите за спиење, зголемување на телесната тежина, хемофилија.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close