MAMA

ЕВЕ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ КОГА КОРОНАВИРУСОТ ЌЕ СЕ СУДРИ СО ГРИПОТ: Лекарите во Вухан ја откриваат вистината, еве што се случува со пациентите

Едно е сигурно, а тоа е дека вирусот ќе биде присутен во есен и зима

Оптимистите се надеваа дека летото ќе го запре вирусот, но јасно е дека нема основа за таа надеж. Сепак, дури и најоптимистичните стравуваат од зимата и судирот на ковидот со грипот. Што нè чека тогаш?

– Едно е сигурно, а тоа е дека вирусот ќе биде присутен во есен и зима. Се надеваме дека сите држави го користат летото за да се подготват за тој период – вели Аб Остерхаус, виролог од Хановер.Она што експертите посочуваат дека ќе започне проблемот, е да се утврди дали станува збор за грип или ковид. Врз основа на симптомите, невозможно е да се разликуваат, предупредува Барбара Рат од универзитетот во Нотингем и токму затоа истакнува дека е важно сите земји да соберат доволно тестови за есен и зима.

Исто така, не е познато како вирусот ќе се однесува во есен и зима и како ќе се однесува во судир со други вируси. Виролозите знаат приближно кога вирусот е во сезона, и ова ќе биде нешто сосема ново.

На пример, во септември 2009 година, среде пандемија на свински грип, се покажа дека во голема мерка е потиснето од ринофарингитис, односно обична настинка. Прашањето е дали тоа ќе се случи со вирусот корона, затоа што не секој вирус ќе реагира исто. – Може да бидете заразени со два вируси – предупредува Иан Мекеј од Универзитетот во Квинсленд.

Во јануари и февруари, среде пандемијата, лекарите од Вухан забележале бројни случаи на пациенти кои имале и ковид и друг вирус. Според нивните резултати, инфекцијата со две вируси во исто време не ја менува стапката на губење на животи многу во споредба со оние кои биле заразени само со вирусот корона, но инфекцијата со два вируси истовремено предизвикува поголемо оштетување на срцето и носи поголем ризик од цитокино невреме.

„Мора да се надеваме на најдоброто и да се подготвиме за најлошото“, рече Аб Остерхаус, додавајќи дека се препорачува што повеќе луѓе да се вакцинираат против обичниот грип оваа година, за да се намалат шансите за контракција на две вируси во исто време.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close