Новости

ЕВЕ ШТО НЕ ТРЕБА ДА ПРАВАТ ОНИЕ КОИ ГО ПРЕЛЕЖАА КОРОНАВИРУСОТ: Српски доктор советува- искоренете ги овие навики!

Докторот советува да се воздржите од односи...

Коронавирусот остава последици на скоро сите органи, а оние кои ја победија оваа инфекција, според експертите, по првиот негативен тест, не треба да размислуваат за проширување на семејството најмалку два месеци, пишува во печатеното издание на весникот „Објектив“.

Српски уролог, д-р Александар Милошевиќ вели дека оние кои биле заразени со вирусот мора да бидат трпеливи кога станува збор за cekс.

Тој наведува дека кај мажите кои имале потешка форма на коронавирус, ceксуалната дисфункција е присутна поради воспалителните процеси што ги претрпеле, но и интензивните и тешки терапии.

– Сите вируси се носители на RNK што влијаат на нашата генетика, поради што не можеме со сигурност да кажеме дека коронавирусот не може да влијае на фетусот што би се формирал веднаш по прележување на вирусот. Кога ја надминува короната, пациентот не треба да брза ниту пак треба воопшто да размислува за сeeкс. Тој треба да се опорави, никој нема да изгуби ништо ако за неколку месеци ја помести работата за потомството. Потребно е целиот организам да се врати во редовна рамнотежа – наведува д-р Милошевиќ.

Како што вели тој, кај мажите кои имале потешка форма на коронавирус, постои ceксуална дисфункција поради воспалителните процеси што ги претрпеле, но и интензивни и тешки терапии.

Д-р Милошевиќ наведува дека пациентите кои подолго време се лекуваат од корона имаат психолошки ефект на пропуштени животни можности, што се однесува на периодот што го поминале во кревет.

– Многумина кои планираа да го прошират своето семејство, а ги погоди короната, не треба да се обидуваат да добијат потомство по секоја цена по враќањето од болница. Да се ​​прават деца не е задача! Кај здрава личност, зачнувањето се јавува кога телото е опуштено и одморено – наведува тој.

Весникот Објектив имаше и увид во студијата на престижното американско списание „Плодност и стерилитет“, кое испитувало присуство на вирусот САРС-КоВ2 во спepмата. Имено, течноста за спepма беше анализирана кај 34 мажи со ковид-19 со поблага клиничка слика.

– Кај сите пациенти, вирусот САРС-КоВ2 беше лабораториски докажан. Анализата се правеше во просек 31 ден по дијагнозата на ковид-19.

Ковид предизвикува стерилитет!

 

Според српската студија спроведена во мај минатата година од страна на гинекологот д-р Драгана Бојовиќ Јовиќ, која е субспецијалист за плодност, вработена на ГАК Народни фронт се покажало присуство на САРС- -CoV2 во репродуктивен материјал во периодот на опоравување на пациенти со коски во репродуктивна возраст”.

Според доктор Бојовиќ Јовиќ, короната може да предизвика стерилитет и кај жените и кај мажите.

Таа ја спроведе студијата во мај минатата година на 30 жени и 15 мажи кои биле подложени на Ковид-19.

– Кај 10 од 30 пациенти нарушувањата во менструалниот циклус се драстични и такви што не можат да забременат. Значи, една третина од жените имаат проблем со стерилитет. Кај мажите резултатите се уште полоши, односно короната има двојно повеќе негативно влијание врз плодноста – рече д-р Бојовиќ Јовиќ.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close