Новости

ЕВЕ КОИ МАСКИ НАЈМНОГУ ШТИТАТ ОД КОРОНАВИРУС- Познат доктор открива: Да ги носевме на почетокот немаше да дојде до оваа ситуација!

Епидемиолошките маски се најефикасни...

Разликата помеѓу овие два вида маски е таква што се поставува прашањето – зошто воопшто носиме „обични“, пишува Спутник и наведува дека хируршките (медицински) маски не се сметаат за заштита при дишењето.

фото профимедиа

Тие спречуваат поголеми капки од телесната течност на носителот на маската да стигнат до лицето спроти него.

Од друга страна, „епидемиолошките“ (респираторни) маски филтрираат најмалку 95 проценти од честичките во воздухот, вклучувајќи ги и малите и големите.

фото профимедиа

Значи, главната разлика е во заштитната моќ на филтерот, што е несомнено поголема кај „епидемиолошките“ маски.

„Епидемиолошките“ маски се препознаваат, пред сè, според стандардот кој подлежи – N95 (американски) или KN95 (кинески), но разликата меѓу нив е мала.

Професорот на Медицинскиот факултет во Србија, д-р Горан Белојевиќ, за Спутник вели дека хируршките маски не треба да се користат за заштита од вируси, туку дека за тие цели треба да се користат оние со стандард N95 или KN95.

 

“Оние маски на електронска микроскопија имаат толку многу пори што вирусите практично или не можат да поминат воопшто или поминуваат низ многу помала мера. Само овие маски се ефикасни. Она што го носат луѓето се најчестите” салфетки “, кои се целосно” шупливи “.”, Белојевиќ е експлицитен.

Тој тврди дека многу луѓе по инале токму затоа што користеле хируршки, а не маски N95.

 

“N95 ги запира вирусите практично во најголем процент. Тоа е важно, колкав е протокот на тој филтер. Ако беше воведен стандардот N95 со визири, никој немаше да уmре”, тврди Белојевиќ.

Во Австрија, од вчера , сите жители на возраст над 14 години задолжително мора  да носат маски FFP2 со високо ниво на заштита, кои спаѓаат во категоријата епидемиолошки и тоа во продавници, јавен превоз, сите јавни институции, на лекар, но и кај автомеханичар.

Овие маски мора да се носат и на пазарите, без разлика дали се на отворено или во затворен простор, но исто така и ако во возилото има две или повеќе лица кои не се од исто домаќинство.

foto profimedia

 

Само бремените жени се ослободени од новата мерка, а за непочитување е предвидена глоба од 25 евра.

Слична е состојбата и во некои делови на Германија. Во Бон, исто така, задолжително е носење маски во продавници, цркви, на лекарски прегледи…

 

Како да ги чуваме маските?

 

Маските треба да ги чувате на чисто и суво место.

“Тоа може да биде во специјална комода, проѕирен сад или кесе. Чувајте ги што подалеку од другите предмети што често ги допирате и од потенцијално неизмиени раце”, изјави за ХафПост д-р Питер Чин-Хонг, инфектолог и професор по медицина на калифорнискиот универзитет во Сан Франциско. Тој додаде:

“На пример, нема да ги чувам во комода со долна облека или кујнски крпи. Не е потребно да се обезбеди апсолутна стерилност, важно е само да не го допирате често со рацете местото каде што ги чувате маските”.

 

Без оглед каде ќе се решите да ги чувате, внимавајте да не ги мешате чистите маски со нечисти.

„Алтернативно, можете да ги чувате на едно место, но тогаш само еден член на домаќинството треба да биде одговорен за дистрибуција, со задолжително миење на рацете пред да ракувате со маските“, рече Чин-Хонг.

Аманда Кастел, професор по епидемиологија на Универзитетот Џорџ Вашингтон, се согласува дека чувањето на сите заштитни маски на едно место е во ред. Сепак, таа не препорачува споделување маски со другите членови на домаќинството.

Носете ја маската во кесе кога ќе излезете од дома

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close