Дом и семејство

Еве какво образование имаат Новак и Јелена Ѓоковиќ: Многумина ќе се изненадат!

Новак уште од мал е посветен на тенисот...

Не случајно Новак Ѓоковиќ е најдобриот тенисер во светот. Тој уште на свои седум години во интервју за РТС1 изјави дека целта му е да биде тениски шампион.

ФОТО: Новак Ѓоковиќ / Инстаграм

Новак учеше во основното училиште „Бора Станковиќ“ во белградската населба Бањица. На 12 години почнал да ја посетува тениската академија на Никола Пилиќ. Бидејќи како тинејџер почнал да победува на тениски турнири, а на 16 години бил професионален тенисер, не посетувал редовно средно училиште, туку одел само на полагања.

фото инстаграм/Новак Ѓоковиќ

Тој започнал да игра тенис на четиригодишна ворзаст, а на осумгодишна возраст бил забележан од југословенската тениска легенда Јелена Генчиќ, која за него изјавила:

ФОТО: Новак Ѓоковиќ / Инстаграм

„Ова е најголемиот талент кој сум го видела по Моника Селеш“.

ФОТО: Новак Ѓоковиќ / Инстаграм

На возраст од 12 години, Новак поминал три месеци во тениската академија на Никола Пилиќ во Минхен, Германија, а на возраст од 14 години, започнала неговата меѓународна тениска кариера, победувајќи на европското првенство во поединечна, дубл и тимска конкуренција.

ФОТО: Новак Ѓоковиќ / Инстаграм

Таткото на Новак, Срѓан бил скијач, а мајката на Новак, Дијана е дипломец на ДИФ.

Ноле има двајца помали браќа, Марко, роден 1991 година и Ѓорѓе, роден 1995 година. Браќата професионално се занимаваат со тенис.

ФОТО: Новак Ѓоковиќ / Инстаграм

Сопругата Јелена ја запознал преку заеднички пријатели. Се занимавала со спорт и посетувала спортска гимназија, посериозно тренирајќи атлетика.

ФОТО: Новак Ѓоковиќ / Инстаграм

Јелена подоцна дипломирала на Универзитетот во Милано, а откако почнала да работи во либиска нафтена компанија, докторирала менаџмент.

фото инстаграм/Новак Ѓоковиќ

Иако важи за еден од најбогатите луѓе во Србја, сепак Новак Ѓоковиќ живее скромно и за него како татко најважно е децата да бидат воспитани онака како што е правилно. Новак не става акцент на материјалните нешта и живее како и сите останати.

фото инстаграм/Новак Ѓоковиќ

Имено додека сите сметаа дека неговите деца ќе се школуваат во светски познати училишта со настава на англски јазик, сепак Новак и Јелена решија да се држат до корените.

фото инстаграм/Новак Ѓоковиќ

Синот на светскиот тениски првак Новак Ѓоковиќ, Стефан Ѓоковиќ, го започна првото одделение во основно училиште, и иако се очекуваше дека ќе посетува настава на англиски јазик, тој посетува настава на српски јазик.

фото инстаграм/Новак Ѓоковиќ

Најдобриот тенисер во светот и неговата сопруга, на изненадување на сите, ги запишаа своите наследници во приватно училиште во Србија на почетокот на годината, што ги негира наводите дека ќе продолжат да живеат во Марбела.

Фото Инстаграм/Јелена Ѓоковиќ
Фото Инстаграм/Јелена Ѓоковиќ

Наводно, Новак и Јелена сакале нивното првородено дете да се образува на ист начин како и тие двајца и тие успеале во таа намера.

фото Инстаграм/Јелена Ѓоковиќ

Училиштата на странски јазик, како и школувањето дома, речиси и не беа земени предвид, бидејќи тие не сакаа да ги лишат децата од запознавање и дружење со деца на иста возраст и менталитет.

Фото Инстаграм/Јелена Ѓоковиќ

При изборот, за нив беше клучно дека наставната програма не ја попречува неговата креативност, туку го разгорува неговиот потенцијал и му дава можност да расте безгрижно и да стекне квалитетно знаење.

Фото Инстаграм/Јелена Ѓоковиќ

Она што е интересно е фактот дека училишните часови на Стефан не траат 45 минути, нема ѕвонче, а наставниците се фокусирани на критичко размислување и практична примена на знаењето кај децата. Исто така, синот на Новак Ѓоковиќ ќе научи сe за српската култура и историја, а наставниот кадар е одличен, објави Србија Данас.

Фото Инстаграм/Јелена Ѓоковиќ

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close