Бебе

Еве зошто не треба да ја перете бебешката облека со омекнувач

Ако сакате да ја одржите мека, постојат одредени чекори што ќе ја заменат употребата на омекнувач...

Перењето облека е една од оние секојдневни работи што ги правиме, но треба да се има предвид дека понекогаш може да биде опасно за детето.

фото илустрација
фото илустрација

Дали знаевте дека никогаш не треба да користите омекнувач при перење на облеката на вашето бебе?

Експертот за перење Дејан Димитров објасни зошто, а причината може да ве изненади.

Имено, „омекнувачот на ткаенини понекогаш може да ја иритира чувствителната кожа на бебето, но што е уште поважно, драматично може да ја намали отпорноста на бебешката кожа“, рече тој.

фото илустрација
фото илустрација

Имено, омекнувачите содржат емулгатори и алкохол етоксилати, кои се запаливи. Облеката за деца обично се третира со хемикалии што горат од безбедносни причини, што значи дека употребата на омекнувачи може да ја намали нивната ефикасност. Димитров затоа ги советува родителите  да избегнуваат употреба на омекнувачи при перење алишта за бебиња и деца, особено кога станува збор за материјали како што се ткаенини, кадифе или облека што се означени како лесно запаливи, јавува Daily Star.

фото илустрација

Што да користите наместо омекнувач за ткаенина?

Ако сакате да ја одржите облеката мека, постојат одредени чекори што ќе ја заменат употребата на омекнувач. За почеток, најдобро е да користите програма за перење нежна облека бидејќи тогаш центрифугата е многу помала и нема целосно да ја исуши облеката, што значи дека облеката нема да стане груба. Исто така, перете ја облеката на ниска температура со благ не-биолошки детергент.Сушете ја облеката природно и избегнувајте користење фен за сушење.

Фото илустрација

Со проверка на етикетата на облеката, можете да одредите дали е третирана со хемикалии што. Ако е така, никогаш не ја перете на температури над 50 степени. Експертите предупредуваат дека во прилог на сето ова не треба да користиме ниту средства за белеење на облека бидејќи тоа исто така ќе предизвика распаѓање на хемикалии.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close