MAMA

Д-р Стокиќ: Знаеме дека ДЕБЕЛИНАТА е ризичен фактор, но новите истражувања го откриваат ова!

За вирусот корона сè уште не се знае многу, а некои нови информации се слушаат секој ден.

Д-р Едита Стокиќ на прес-конференцијата на Кризниот штаб објави нови сознанија за коронавирусот!

За вирусот корона сè уште не се знае многу, а некои нови информации се слушаат секој ден. Веќе знаеме дека вирусот напаѓа различни органи, не само на белите дробови, а д-р Едита Стокиќ презентираше попрецизни податоци за тоа.

„Јас претходно реков дека дебелината е фактор за ризик за болеста, сега би истакнал дека постојано зборуваме за пациенти со ковид позитивни, но не е само пациент со ковид-19 со промени на белите дробови. Денес е познато и докажано дека ковид-19 „Во КЦ Војводина се третираат пациенти кои имаат тешка слика и забележано е дека кај овие пациенти се потврдени промени во функцијата на бубрезите и акутна бубрежна инсуфициенција“, рече д-р. Стокиќ, давајќи ги податоците од стручните студии. Акутната бубрежна инсуфициенција може да се појави во повеќе од 70% од случаите. Сакам да кажам дека третманот на корона е комплициран, бара мултидисциплинарен тим на лекари, дека многу ковидни пациенти достигнуваат до дијализа “, објасни д-р Стокиќ.

Било кое средство за дезинфекција го уништува коронавирусот, изјави денеска директорката на Федералната служба за фитосанитарен надзор на Русија (Роспотребнадзор) Ана Попова.

– Секое срество за дезинфекција со одредена концентрација е погубно за овој вирусот, Односно без оглед со што и да бришеме, главна работа е да се користи дезинфициенс, рече Попова.

Претходно во „Вектор“ утврдиле дека вирусот е одржлив на различни површини (нерѓосувачки челик, линолеум, стакло, пластика, керамички плочки) подолго од 48 часа и дека таа негова способност може да послужи како извор на зараза. При тоа, третирањето на површини со дезинфекциски средства овозможува тие да се исчистат од одржливи вирусни честички за само неколку минути.

Научниците испитале неколку десетици видови различни дезинфициенски: хлорни соединенија, алкохол, средства на база на квартерни амониумски соединенија и терцијарни амини. Резултатите покажаа дека сите овие агенси вирусот го убиваат брзо и ефикасно.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close