Нега и здравје

Доктор Јовановиќ со оптимистичка прогноза, открива кога завршува третиот бран на корона и што не чека следната година!

Докторката посочи сега е особено важно да се почитуваат мерките за заштита

Проф. Д-р Тања Јовановиќ, вирусолог и продекан за настава на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Белград, објасни дека вирусите се карактеризираат со можност за мутација и посочи дека се очекува кон крајот на оваа година, да заврши овој трет бран на вирусот корона.

 

 

– Во мај или јуни следната година, веројатно веќе нема да имаме епидемија на ковид 19, туку ќе бидат евидентирани само спорадични случаи. И овој трет бран на вирусот корона, кој е многу силен, треба да помине до крајот на декември, за да можеме да влеземе во новата 2021 година со поповолна епидемиолошка состојба.Тоа зависи од тоа колку луѓето ќе ги почитуваат мерките – вели таа.

 

 

Доктор Јовановиќ додава дека со доегашното истражување на вирусот, успеале да докажат дека вирусот не мутира многу.

 

foto inz.ba/

 

– За време на реализацијата на проектот за молекуларна карактеризација на геномот на ковида 19, докажавме дека вирусот не мутира многу, дека не сменил никакви специфични карактеристики.Со генетско секвенционирање, докажавме дека мутациските точки се случиле на одредени карактеристични места, но не во рамките на „регионот“ што ќе овозможи вирусот специфично да се поврзе со клеточен рецептор.Варијабилноста на вирусот е последица на размената на генски сегменти помеѓу различни корона вируси – посочи таа.

 

Foto: Profimedia

 

Докторката посочи дека инфективноста на вирусот корона кога заразено лице зборува гласно или кашла и кива, обично останува во воздухот околу два часа.

Честичките паѓаат и на површините и колку ќе останат таму зависи од некои фактори.Опасно е во јавниот превоз, продавниците, трговските центри, секаде каде што кружат голем број луѓе.Затоа тие инсистираат на физичко растојание – рече таа додавајќи дека сега е најважно да се придржуваме до мерките.

 

 

– Најважно е да носите маски, да ги миете рацете и да одржувате физичко растојание. Сега ова е особено важно поради високата циркулација на вирусот во природата. Покрај тоа, правилна исхрана и правилен начин на живот се важни. Се покажа дека одредени витамини можат да имаат заштитен ефект. Ова се витамини Де и Це. Но, не треба да претерувате со вештачки внес на витамини. Тие можат најдобро да се користат ако се природно внесени во организмот преку диета. Цинк има и позитивно влијание – рече д-р Тања Јовановиќ.

 

Можно е да се има корона а PCR-тестот да биде негативен!

 

Пред извесно време во изјава за српски Курир, таа рече дека постои можност кога брисот за pcr- тест се зема доцна,  да се добијат лажни негативни резултати

Ако примерокот е земен во вистинско време, од вистинското место и соодветно е обработен – резултатот е сигурен.

 

 

Не само што е можно некој да има коронавирус а PCR-тестот да биде негативен, туку исто така е можно тој тест да биде негативен повеќе пати, а има неколку причини за тоа.

 

Foto: Profimedia/MICHAEL KAPPELER/AFP

Лажен негативен резултат може да биде резултат на неправилен избор за примерок или несоодветно земен примерок. Изборот зависи од фазата во која лицето е заболено. На почетокот на инфекцијата се користи назофарингеален брис, односно брис од нос и грло, кога вирусот веќе стигне до белите дробови и предизвикува пневмонија, тогаш се зема примерок од плунка. Исто така е важно примерокот да не стои долго на собна температура, за да не се уништи неговиот генетски материјал, истакна таа.

 

Извор: (Kurir.rs/Politika)

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close