MAMA

Детето ви фрла храна и плаче по играча – со помош на овие методи ќе успеете да направите мирно АНГЕЛЧЕ

Децата сакаат да си играат со храна, сметајќи го тоа некогаш играчка

Секој родител знае дека родителството е најодговорна работа, а поставувањето граници додека растат е многу важно. Родителите не треба да се чувствуваат виновни на тој пат затоа што тие го прават сето ова за да можат нивните наследници да прераснат во здрави и морално свесни лица.

„Малите деца не можат да го разберат концептот на времето, па затоа нема смисла да им кажам дека во иднина ќе добијат сладолед. Повеќето деца само сакаат веднаш да го добијат она што го бараат. Затоа родителите треба смирено и решително да понудат поздрави слатки и да инсистираат и покрај нивното спротивставување.

Храната не е за игра и фрлање

Децата сакаат да си играат со храна, сметајќи го тоа некогаш играчка.Терапевтот Линда Шок Соркин советува дека никогаш не треба да викате на вашето дете ако тоа фрла храна на подот, туку земи сад со храна и едноставно му објасни зошто не треба да работи.

Исто така, ако видите како детето скока на креветот ноќе, кога треба да спие, ќе му објасните дека креветот не е за скокање, туку за спиење.

Како и да е, не заборавајте да го фалите кога убаво ќе се однесува. Немојте да ги кршите коцките, ќе ви покажам како да ги составите.

„Ако детето продолжува да ги крши коцките на постарите браќа, тоа не е знак на љубомора. Барем тој не го сфаќа тоа“, вели американскиот психотерапевт Фран Фран Валфиш, објаснувајќи како едно мало дете не може да види дека постариот брат се обидел да го изгради. За него е само забавно да го сруши.

Повеќето деца не можат да застанат кога ќе им кажете што да прават.

Цветовите и животните се живи суштества. Бидете нежни со нив

Ако забележите дека вашето дете кине цвеќе или влече милениче за опашката, едноставно објаснете му дека тие се и живи суштества и дека не е убаво да им нанесувате болка.На тој начин, детето ќе развие чувство на емпатија и свет за чувствата на другите.

„Вие му давате на детето одговорност и дека растенијата треба да се третираат со почит, како и со природата воопшто“, вели Марва Согрим, дадилката на децата на многу американски sвезди.

Користете зборови, а не раце

Кажете му на вашето немирно дете:

Не удирај по твојата сестра / брат ‘.

“Способноста на мало дете да разбере што значи да се удира некого е многу ограничена. Важно е веднаш да престанете да удирате, а потоа смирено да објасните дека ударите не смеат да се користат во гнев”, објаснува терапевтот Линда Шок Соркин.

Во повеќето такви случаи, детето ги искажува своите фрустрации, барајќи внимание.

Затоа, кажете му да го гушка брат му или сестра си.„Помогнете им да се смират кога се лути и прашајте што сакаат кога не се среќни“, советува таа.Исто така, помогни му да ги препознае своите чувства и направи следниот чекор за да го решиш проблемот.

Не те разбирам кога плачеш. Кажи во нормален тон што сакаш .Бидејќи малите учат нови зборови, тој може да плаче затоа што му треба нешто.

Затоа, избегнувајте да велите:

„Престани да плачеш“, но охрабри го да комуницира со едноставни зборови.

Психологот Ричард Бромфилд советува едноставно да му кажете на вашето дете:

„Не можам да те разберам кога плачеш.“ На тој начин ќе го мотивирате да зборува во нормален тон и да ги разбере другите.

Може ли мама да го добие својот мобилен телефон?

Секогаш кога вашиот мобилен телефон ќе се заглави, детето сака да го земе телефонот. Објаснете му убаво дека мобилниот не е играчка и дајте му интересна играчка близу до неговата возраст со која ќе игра.

„Давањето замена е многу поприфатливо отколку само да го земете телефонот од раката на детето“, вели психологот Ајлен Кенеди Мур.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close