Кафе муабет

ДЕН НА ЖЕНАТА: Од кога овој празник се слави на Балканот- еве што значи за припадничките на понежниот пол!

На жената и е потребно внимание секој ден...

Дека на жените треба да им се посветува внимание секојдневно, а не само на нивниот ден, треба да имаат предвид сите припадници на посилниот пол. Додека повеќето ќе знаат да ви кажат дека 8 март е Ден на жената, зошто е тоа така и што всушност се слави, малку луѓе знаат.
Создаден е како ден на сеќавање на борбата за економска, политичка и социјална еднаквост на жените и мажите.

Денот на жената е утврден на Втората меѓународна конференција на жените социјалисти на 8 март 1910 година во Копенхаген, на иницијатива на Клара Цеткин, лидер на германските социјалисти и движење на работничките на жените, за воведување на ден на вечно сеќавање на американските работници „демонстрации во Чикаго во 1909 година и маршот во Њујорк. жени, кои бараа пократко работно време, подобри плати и право на глас.

Идејата за одбележување на посебен ден посветен на жените потекнува од почетокот на 20-от век, а на неа посебно инсистираше социјалистичкото движење. Првиот Ден на жената е одбележан на 28 февруари 1909 година во САД по иницијатива на Социјалистичката партија на Америка. Во 1910 г. под закрила на Втората интернационала во Копенхаген е одржана Првата меѓународна конференција на жените и на неа е одлучено да се прославува Меѓународен ден на жената, но без да биде утврден точен датум. Следната година, на 19 март 1911, овој празник по првпат е прославен од страна на повеќе од милион луѓе во Австрија, Данска, Германија и Швајцарија. На 8 март 1913 година жените ширум Европа одржуваат мировни собири.

По победата на болшевиците во Русија, а по иницијатива на Александра Колонтај, 8 март по првпат е прогласен за државен празник. На запад во 1920-тите одбележувањето на 8 март полека замре, а оживеа во 1960-тите заедно со растежот на феминизмот. Сепак, во ниту една западна земја 8 март не е прогласен за државен празник. Со одлука на Обединетите нации од 1975 година, 8 март беше прогласен за Меѓународен ден на жената.

Денес, 8 март е државен празник само во малку земји како Русија, Белорусија, Молдавија, Украина, Ерменија, Монголија, Узбекистан, Виетнам, Кина. Република Македонија е една од ретките земји во кои се празнува Меѓународниот ден на жената, иако овој празник има само симболичен статус и нема политички конотации.

Првата прослава на празникот беше на 8 март 1911 година во Австрија, Германија, Швајцарија и Данска.
Меѓународниот ден на жената е официјален празник во 55 земји во светот, така што во земји како Кина и Непал, ова е неработен ден само за жените. Во западните земји, овој празник се славеше до средината на минатиот век, но неговото значење опадна со појавата на нов, помодерен бран на феминизмот.

Во Индија сè уште се одржуваат големи паради и забави, на кои присуствуваат само жени кои користат разни ритуали за да го одбележат овој ден. Концерти се организираат низ целата земја во Уругвај, а Италијанците на овој празник добиваат букет мимози од мажи. Во Полска, на овој празник сè уште традиционално го одбележуваат маршот на феминистките. Американците и Британците овој празник го слават како Ден на мајката, додека во северните земји овој празник се слави како прв пролетен празник, бидејќи за нив пролетта започнува на 1 март.

8-ми март во регионот

Во традиционално патријархална Србија, денот на борбата на жените за еднаквост најпрво беше прифатен од комунистите и социјалдемократите. Првата прослава се одржа во Белград, во тогашната Народна куќа, во 1914 година.


Меѓународниот ден на жената наскоро започна да се поврзува со социјалистичките земји. По Октомвриската револуција, благодарение на феминистката Александра Колонтаи, 8 март стана национален празник во СССР, кој беше искористен како ден за одбележување на „херојството на работниците“. Оваа практика беше прифатена и од другите социјалистички земји, така што ова беше голем празник и во Југославија.

Поради тоа, државите на Запад веќе долго време избегнуваат прифаќање на Денот на жената. Феминистките повторно започнаа да го слават во 60-тите години на минатиот век, а Обединетите нации официјално го прогласија 8 март за Меѓународен ден на жената во 1975 година.

Сепак, политичкото значење е изгубено со текот на времето и Денот на жената денес повеќе не е празник на социјална правда и еднакви можности за мажите и жените, туку е главно банализиран и претворен во типичен празник на масовна култура и потрошувачка.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close