Новости

ДЕНЕСКА Е ВЕЛИКА СРЕДА: Еве што треба да направите- ова се обичаите пред доаѓањето на големиот празник

Домакинките ги припремаат боите за вапцање...

Денеска е Велика среда петтиот ден од Страдалната седмица. Според источното христијанство тој е петти ден од Страсната седмица, односно четири по Лазаровата сабота и три по Цветници.

фото илустрација

А според западното христијанство тој е трет ден од Страсната седмица, односно два дена по Цветници.

фото илустрација

На овој ден се прави спомен на Последното претсмртно помазание на Господа, Заговорот на Јудејците за да го уб.ијат Христос и Јудиното предавство на Христа за триесет сребреници.

фото илустрација

Во утрото на Велика среда, по завршената литургија на Претходоноосветени Дарови, за последен пат се чита великопостната молитва на Св. Ефрем Сирин, и се прават три големи поклони. Потоа веќе не се прават поклони, освен пред плаштеницата на Спасителот во центарот на храмот.

фото илустрација

Со овој голем ден се поврзани повеќе верувања и обичаи. На Велика Среда се подготвува бојата за вапцување.

фото илустрација

Првите три велигденски јајца, се бојадисуваат пред изгрејсонце на Велики Четврток.
Според народните верувања на овој ден се зачадувала стоката. Начадената стока се верувало е заштитена од болести и разни други несреќи.

илустрација

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close