MAMA

ФОТО: Го прати сопругот да му купи патики за физичко на синот, тој целосно заборави дека дома има машко дете

Мама Џен Хул го замоли нејзиниот сопруг за помош, па таа се пожали на социјалните мрежи што направил.

Родителите ги подготвуваат своите деца за почетокот на новата учебна година. Тие купуваат нова облека, училишни торби, торбички со моливи, па дури и опрема за физичко.

Мама Џен Хул го замоли нејзиниот сопруг за помош, па таа се пожали на социјалните мрежи што направил.

“Мојот син заминува на училиште во среда. Организирав сè – ги обележав сите книги со неговото име, ја подготвивме униформата, училишната торба, училишните чевли, спортската торба, шишето со вода, дури и фризурата”, напиша таа.

Потоа, таа го замоли нејзиниот сопруг да му купи на момчето патики за физичко.„Не знам како ги нарекуваат, само нека бидат црни“, му рече таа и двапати повтори која големина носи момчето.

Таа беше убедена дека ништо не може да тргне наопаку, а потоа тој се појави дома со цветни кондури.„Дете е машко. Погледнетекакви патики за физичко доби од својот татко.За сите што не знаат, нашиот син е момче“, објасни таа, и успеа да насмее многу жени.

Многу луѓе прават грешки кога го споредуваат степенот на училиште со неговата интелигенција.
Многумина мислат:

Интелигентен човек е оној кој многу прочитал, кој добил добро образование (по можност хуманитарно), патувал опширно, знае неколку јазици и може да управува со широк спектар на речник. Сепак, може да се има сето тоа и да биде неинтелегентен.

И постои голема можност дека, иако ништо од ова не е таму, сепак некој може да биде природно интелигентен. Образованието не треба да се меша со интелигенцијата. Образованието живее со стара содржина и интелигенција со создавање на нови, свесност за старото знаење како ново.

Интелигенција, тоа не е само знаење, туку и можност за разбирање на другите. Се манифестира во илјадници и илјадници мали нешта: во можноста да се биде почитуван, да се однесува скромно на масата, да може да му помогне на другиот невидливо (навистина незабележливо).

Тие знаеа да ги ценат добрите песни, можат да раскажат интересна приказна што им се случи или на другите, тие водеа уреден живот, ги третираа другите со тага и радост на другите. Интелигенција, тоа е способност да се разбере, да се согледа, тоа е толерантен став кон светот и луѓето.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close