Нега и здравје

Гинеколозите откриваат што најмногу ги нервира: Овие работи ги прават повеќето жени а не се ни свесни!

Важно е да се знае дека редовните прегледи и отворен разговор со специјалист можат многу да придонесат за здравјето...

Иако е од особено значење за женското здравје многу жени избегнуваат посета на гинеколог бидејќи им е непријатно.

Foto: Profimedia

Сепак, важно е да се знае дека редовните прегледи и отворен разговор со специјалист можат многу да придонесат за здравјето.

Гинеколозите одлучија да откријат што е она што не сакаат кај своите пациенти.

Многу жени се вадат на она, немав време да се средам па гинеколозите велат дека не се заинтересирани за фризури.

фото илустрација

-Имаме малку време да се концентрираме на прегледот и навистина не ни е гајле што жените не се избричени. Особено ако не им се избричени ​​нозете. Ние немаме ништо со тоа и тоа не е навистина тема на која треба да потрошиме драгоцено време.

Менструацијата не е причина да не се доаѓа на преглед. Денешните пап-тестови овозможуваат тест дури и за време на циклус.

фото илустрација

Секоја жена добро го познава своето тело, но кога станува збор за секрети и други проблеми, многу жени самите си даваат своја дијагноза што може да да дојде до лоши последици.

Ниту еден гинеколог не сака пациент кој е неодговорен кон здравјето и секогаш ги напоменува тие важни информации.

Некои жени одат на гинеколог само кога ќе забележат проблем, а потоа најчесто е доцна. Многу е важно пациентот да ја разбере важноста на редовните прегледи.

Многу жени сметаат дека земање лекови не влијае на здравјето, но сепак гинеколозите мора да знаат кои лекови ги земате бидејќи тоа може многу да влијае на вашето здравје.


Гинеколозите велат дека сакаат да слушнат сè што ви паѓа на ум за време на прегледот, дури и ако така би изгледале “глупаво”

– „Наша одговорност и должност е да им помогнеме на пациентите да донесуваат правилни здравствени одлуки. Можеби сте засрамени од некои проблеми, но ние ги гледаме секој ден “, вели гинекологот Дана Џејкоб. Во некои случаи, срамежливоста може да биде опасна по живот.

Експертите се согласуваат дека нема сомнеж дека редовните прегледи за ра0к на грлото на матката можат да спасат животи.


„Сите знаеме дека за пациентите кои чекаат премногу долго за да побараат помош често пати може да биде доцна. На пример, исцедок со непријатен мирис, за жал, лесно може да се дијагностицира како ра0к на грлото на матката во фаза IV “.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close