Кафе муабет

Беше еднаш во Југославија – фотографии што ќе ве вратат во времето кога немаше Тик Ток, туку Тик Так

Од Вардар до Триглав, но во едно дгуго време

Тик Так е весник за ученици од основно училиште во поранешна Југославија, а конкретно овој број е од мај 1981 година.

Повеќе од точно е дека постоеле бројни ужасни работи поврзани со поранешната држава, и дека животот во тој систем не бил идеален, но вистинското прашање е дали нашиот живот сега е далеку подобар од тогаш и дали ние навистина живееме во многу подобро и поидилично време во споредба со тогаш?!

Ако ги прашаме постарите, оние што живееле во Југославија, секако дека ќе ни кажат дека нема потреба од толку да го демонизираме времето во кое живеел Тито, а впрочем тоа можеме да ги водиме и од старите фотографии кои претставуваат спомен на едно друго време, кое сега е толку далеку од нас, во секоја смисла на зборот. Од фотографиите повеќе од очигледно е дека многу нејзини жители биле задоволни од квалитетниот живот и најверојатно од стандардот што ги имале тогаш, за разлика од оној што го имаат повеќето држави денес на Балканот. И не е прашање дали тогаш сме биле или сега сме на вистинскиот пат, туку како да стигнеме до целта. А до тогаш, духот на ова време може да го доживееме преку фотографиите што ќе ги ѕирнете тука, од кои ќе видите какво било секојдневието од Вардар до Триглав.

 

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close