MAMA

Ако до зимата нема вакцина против коронавирусот, само ова може да нè спаси од инфекцијата

Јанковиќ наведува дека маската може да претставува непријатност за удобност кај децата

Маската не е штетна за здравјето, згора на тоа, ја спречува заразата со ковид -19

Маската не може да му наштети на здравјето на децата, вели имунологот Срѓан Јанковиќ и додава дека маската е столбот на превентивните мерки за спречување на инфекција со вирусот корона, сè додека не пристигне вакцината.

Јанковиќ наведува дека маската може да претставува непријатност за удобност кај децата, но дека во овој момент не може да се зборува затоа што штити од опасно заразно заболување, кое за некои може да биде со фатални последици.

– Маската е наменска, оправдана и неопходна. Тоа е столбот на спречувањето на инфекцијата. Додека не ја направиме вакцината, тоа е единственото што можеме да го сториме за да ја спречиме болеста – изјави тој за Пинк.

Тој нагласува дека носењето маски во овој момент, мора да се почитува во училиштата, што е „неприфатливо и може да доведе до катастрофа“, пренесува „Танјуг“.

Тој забележува дека децата обично немаат посериозна клиничка слика и не се загрозени од вирусот корона, но ако инфекцијата е масивна, има и такви меѓу децата кои се родени со слаб имунитет и можат да бидат опасни по живот.

За деца кои не можат да носат маски поради здравствени причини, алтернативата е штитник, а Јанковиќ вели дека студиите покажале дека заштитата што ја обезбедува визирот е помала од маската.

Државата најави поригорозна контрола и казни за оние што не ги почитуваат мерките, а Јанковиќ наведува дека започнала порешителна реакција бидејќи никој повеќе не сака да се зголеми бројот на заразени и болни.

– Исто така, сакаме да го видиме ефектот од одење на училиште и дали превентивните мерки дадоа резултати – заклучи тој.

По појавата на епидемијата на вирусот корона во еден хотел во Швајцарија, каде беа заразени само оние што носеа пластични везири, швајцарската влада соопшти дека пластичните визири се несоодветна заштита и треба да се носат само во комбинација со маска за лице.

Здравствените службеници во кантонот Грабунден, кои ја проучувале неодамнешна инфекција кај вработените во еден хотел откриле загрижувачки тренд – сите што биле заразени носеле пластични штитови, додека оние што ја избегнале инфекцијата, носеле маски за лице.

Неколку вработени во хотелот биле позитивни заедно со гостите.

Рудолф Леутолд, шеф на кантоналното одделение за здравство во Грабунден, рече дека штитовите за лице се она што ги поврзува сите заразени.

„Се покажа дека биле заразени само оние вработени кои имале пластични визири. Немаше ниту една инфекција кај вработените ако носеле маски.

Леутолд изјави за швајцарскиот весник дека е заразен и еден гостин на хотелот: „Знаеме дека гостинот го услужиле вработените кои носеле пластични штитници“.

Во вторникот, кантонските здравствени власти во Грабунден издадоа изјава против пластичните визири за лице.
Кантоналната докторка Марина Јамнички изјави дека не само што пластичните визири за лице се помалку ефикасни од маските, туку истовремено можат да создадат лажно чувство на сигурност кај оние што ги носат.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close