MAMA

Ако го имате овој гел за дезинфекција на рацете, веднаш фрлете го: Содржи штетни материи

Ванг Хаинг, фармацевт во болницата во Медицинскиот универзитет во Пекинг

Гелот се произведува и продава претежно во Грција, но продажба преку Интернет беше достапна и во странство.

Грчката Национална агенција за леkови забрани производство и продажба на гел за дезинфекција на рацете.Станува збор за гел за дезинфекција на рацете од грчката компанија наречен „Санергел“.

Дистрибуцијата и продажбата на Санергел за раце беше забранета бидејќи се покажа дека содржи штетни биоциди, поради што никогаш не доби одобрение од Националната агенција за лекови.

– Компанијата ThraCo IKE мора веднаш да стапи во контакт со малопродажните објекти и да го повлече од пазарот во разумен рок – се наведува во соопштението на агенцијата.Како што наведуваат, одлуката е донесена во контекст на заштита на јавното здравје.

Ванг Хаинг, фармацевт во болницата во Медицинскиот универзитет во Пекинг, рече дека носењето маска и миењето на рацете не е доволна заштита од короната.

Носот е познат како „порта“ на дишните патишта, лесно може складира нечистотија. Во носната празнина, објасни Хаин, има влакна и бројни мукозни мембрани во кои се акумулира прашина, микобактерии и вируси. Затоа, тој предлага да го миете носот еднаш дневно, веднаш штом ќе се вратите дома.

„Ако сте изложени на загадена околина, испирањето треба да се изврши веднаш штом ќе ја напуштите околината и се препорачува да го исплакнете носот неколку пати на ден“, објаснува тој.

За повеќето, доволно е да се исплакне носот со зовриена вода, чија температура е близу до телесната температура. Премногу ладна или топла вода може да ги иритираат мукозните мембрани на носот.

Хаинг советува употреба на солена вода за пациенти со хроничен ринитис, како и за лица со многу затнат нос. Таквата вода го намалува отокот на ткивата на носната шуплина и мукозните мембрани.

Кога го исплакнувате носот, главата треба малку да се спушти за да не влезе вода во респираторниот тракт. Повлечете ја водата на една ноздра, потоа енергично испуштете ја. Така правите со друга ноздрва.

Целта е да ги извадите бактериите и вирусите од носот, а не во белите дробови. Бидете внимателни.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close