MAMA

Ако влезете во празен лифт, постои можност да бидете заразени со коровирусот, тврди д-р Кисиќ

На почетокот се сметаше дека може да се пренесе само со капки

Епидемиологот д-р Дарија Кисиќ Тепавчевиќ подобро објасни што точно значи аерогено пренесување на вирусот корона.

– На почетокот се сметаше дека може да се пренесе само со капки, што е доминантен пат. Кога некој зборува, кива, кашла, заедно со мукозата на експираторниот тракт и секретите што ги имаме, невидливи, вирусот излегува. Ако некое лице е во непосредна близина, иако капките го погодуваат респираторниот тракт или конјуктивата на окото, тие ќе бидат заразени. Ова значи дека тие се во директен контакт со личност која има вирус и која е чувствителна – рече докторот.

– Аерогената, односно преку воздухот, е вид на индиректен пренос, што значи дека сега капките не погодија чувствителна личност, туку останаа да циркулираат во воздухот. Тие можат да циркулираат некое време и водата во лушпата може да испари од нив, а потоа да падне во вода – објаснува епидемиологот.

– Ова значи дека ако влеговте во лифтот, во него имаше лице кое немаше маска, киваше и кашлаше, иако во лифтот нема никој, можно е да има уште такви капки во воздухот од кои испарила водата. Можно е вирусот некое време да лебди во воздухот и самиот резервоар да не е присутен во просторијата и да можете да се заразите – нагласува таа.

– Ова не е доминантен пат на пренесување, но исто така е можен – подвлече таа на крајот од својот говор.

Научниците тоа го објавија минатата недела на интернет. Студијата сѐ уште не е рецензирана, но предизвика длабока дебата.

Експертите наведуваат дека не е јасно дали количеството вирус пронајдено во воздухот е доволно да зарази друго лице.

– Обидите да се земат таквите минијатурни капки најчесто го оштетуваат вирусот. Многу е тешко да се земе примерок од биолошки материјал од воздух, а да е употреблив. Мораме на паметен начин да ги собираме примероците, за да бидат слични на тие што ги вдишуваат луѓето, посочи инженерката Сели Милер, која го проучува квалитетот на воздухот и болестите што се пренесуваат преку него.

Додека вирусологот Линси Мар истакна дека тоа е доказ дека заразниот вирус опстојува во воздухот.

Претходните обиди да се истражи ширењето на Ковид-19 по пат на аеросоли беа неуспешни поради земањето на примероци. Една група успеа да го изолира вирусот, но не успеа да докаже дали вирусот е заразен.

Истражувачите од Универзитетот во Флорида земените примероци ги зачува така што прво ги зголемија со водена пареа, па ги префрли во течност полна со соли, шеќери и протеини, за да го зачува патогенот.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close