Рецепти

Лудо тесто за брзи мини крофни од само две состојки – меки како памук, се топат во устата!

Ретки се оние кои би одбиле да пробат вкусни и слатки крофни.

На Интернет можеме да пронајдеме бројни брзи рецепти кои се состојат од неколку состојки, а денес ви прикажуваме еден рецепт за подготовка на мини крофнички, нешто што речиси сите го обожаваме.

Жената која го измислила овој рецепт го споделила своето искуство на Твитер, а многумина решиле и да го испробат.

Фото: Принтскрин/ Твитер

Потребни состојки:

  • 140 грама брашно
  • 190 грама јогурт
  • Малку прашок за пециво
Фото: Принтскрин/ Твитер

Начин на подготовка:

Соединете ги добро брашното и јогуртот, па праваете кругчиња од нив и пржете ги во масло. Готовите крофнички посипете ги со прав шеќер, прелијте ги со чоколадо, шарени трошки или служете ги со додаток по ваша желба.

Фото: Принтскрин/ Твитер

Жената што го измисли рецептот го сподели своето искуство на Твитер, а многумина решија да го пробаат.

Фото: Принтскрин/ Твитер

Важно:

Жената во рецептот користеше брашно кое само стасува, кое го нема кај нас, но ист ефект ќе добиете ако на обичното брашно му додадете една лажичка печиво.

Фото: Принтскрин/ Твитер

Уживајте!

Вкусни крофнички со дупче

Уште еден рецепт за крофни што никого нема да остават рамнодушен.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб, Бабина кујна

СОСТОЈКИ:

500 грама брашно, 15 грама квасец, 1 лажичка шеќер, лушпа од лимон, 3 јајца, една коцка путер, масло, 100 мл млеко, 100 мл кисела вода, малку сол

Фото: Принтскрин/ Јутјуб, Бабина кујна

ПОДГОТОВКА:

Во малку млеко или вода ставете го квасецот и шеќерот и оставете 3 минути да се запени и истопи.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб, Бабина кујна

Во садот скршете ги јајцата, додадете квасец, млеко, кисела вода, лушпа од лимон, стопен путер и брашно, па на крај и сол.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб, Бабина кујна

Измешајте и добро измесете со рацете или сукало.

Оставете го тестото половина час да се „одмори“ покриено. истресете го на маса на која сте ставиле малку брашно и измесете го повторно.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб, Бабина кујна

Раширете го во правоаголник и вадите крофни.

На средината правете мали дупчиња, можете со капачето од маслото.

Ставете во тава со хартија за печење.

Покријте со фолија и оставете 10 минути.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб, Бабина кујна

Пржете во длабоко масло на умерена температура.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб, Бабина кујна

Одозгора можете да ставите шеќер во прав или ванилин шеќер.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб, Бабина кујна

Уживајте!

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close