Дом и семејство

Грешка која сигурно ја правите, а може да го убие вашето дете!

Кога детето ќе го врзете со сигурносен ремен во автомобилот, тоа го правите за да го заштитите доколку дојде до непредвидени околности, односно до изненадено кочење или судир. Но, дали знаевте дека во зимскиот и студениот период, кога детето носи јакна, ова може да биде многу опасна работа?

Според истражувањата и тестовите направени со кукли откриено е дека детските зимски јакни спречуваат затегнување на сигурносниот појас колку што би требало да биде, а тоа може да доведе до фатални последици.

Затоа стручните лица препорачуваат во автомобилот да вклучите греење, а на детето да му го соблечете зимската јакна пред да го ставите во седиштето и пред да го врзете појасот, бидејќи само така нема да излета од седиштето. Можете детето да го покриете со јакната, но задолжително соблечете му ја! Многу е важно појасот во пределот на рамениците да не може да се оддели од телото на детето, а тоа значи дека е врзано убаво.

Погледнете го видеото:

{youtube}9uEfou4sJQ0{/youtube}

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close