Кафе муабет

Брокула – вистинска витаминска бомба

Брокулата ви нуди низа користи.

Кога ќе се каже здрава храна, многумина помислуваат на брокула и тоа е со причина. За подоготвка на овој зеленчук не ви е потребно многу време, а користите кои ќе ги имате се големи.

Одлична е за слабеење

Брокулата нема многу калории, многу малку протеини и вооошто нема масти, но затоа има многу благотворни минерални и витамини.

Ги зајакнува коските

Брокулата содржи витамин К кој е лучен за здрави заби и цврски коски. овој често заборавен чувар на срцето помага и против кардиоваскуларни болести.

Помага при одржување на крвниот притисок

Благодарејќи на високото ниво на калиум и магнезиум, брокулата помага за одржување на крвниот притисок.

Добра е за очите

Брокулата содржи високо ниво на витамин Ц и бета каротен кои спречуваат болести на очите.

Го подобрува памтењето

Ако имате проблеми со лошо расположение, памтење и концентрација, во дневното мени вклучете си брокула, затоа што е добар извор на фолна киселина.

Природен детокс

Овој здрав зеленчук делува како природен чистач на токсините од организмот. Помага во исфрлувањето на отровите а го неутрализира и штетното дејство.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close