MAMA

3 НАВИКИ НА ПРОСЕЧНИОТ МИЛИОНЕР: Како да го се испланирте буџетот за домаќинството и трошоците

Тој е човек кој според сите финансиски експерти е втора или трета најбогата личност во светот.

Дали сте чуле за милијардер кој живеaт скромно, просечна куќа? Дури и ако не сте го направиле тоа, сигурно некаде сте го слушнале неговото име – Ворен Бафет. Тој е човек кој според сите финансиски експерти е втора или трета најбогата личност во светот.

Да, се проценува дека има средства во вредност од околу 84 милијарди долари. И колку е голема неговата куќа? Дали мислите дека се шири на 15 илјади квадратни метри? И дека се наоѓа некаде на плажа, помеѓу палатата на богата музичка sвезда и имотот на пензиониран нафта? Далеку од тоа.

Овој човек живее во мирниот град Омаха, Небраска, а куќата ја купил уште во 1958 година за околу триесет илјади долари.

Секако, вредноста на куќата се зголеми во меѓувреме и секако достигна околу 800 илјади долари. Со ова, јасно е дека живеењето во куќа со ваква вредност е само сон за повеќето луѓе, но сепак е далеку од она што го очекуваме од човек кој е трет (а понекогаш дури и втор!) Најбогат човек на светот.

Сигурно е дека тој може да открие уште многу интересни работи што вреди да се научат од милијардерите. И што е уште поважно, експертите кои го следат животот на богатите луѓе велат дека меѓу нив има многу ексцентрици, необичен свет и оригинални ставови, но дека некои потези се толку типични што ги сметаат за обични – просечни!

Што е тоа што ги разликува просечните милионери?

  1. Милионерите не се задолжуваат.

Еден од многу раширените митови е дека многумина граделе богатство користејќи заеми и позајмици. Тоа, велат финансиските експерти, не е точно. Ако сакате нешто и не можете да го купите, најдобар начин е да заштедите и да го добиете кога имате доволно готовина.

Лизинг автомобили, долгови на кредитни картички, тоа – едноставно – не влегува во вокабуларот на милионери. Тие немаат долгови кон банките, го трошат она што го заработуваат.

  1. Милионерите прават план за трошоци.

Никогаш не правете план без буџет. Особено е опасно да се откажете од планирање кога се чини дека конечно има доволно пари за да не мора да гледате секој динар.

  1. Милионерите секогаш планираат две главни ставки – основни трошоци и резерва.

Најдобро е да се прави месечен план што треба да вклучува планирани приходи и планирани трошоци.

Во однос на трошоците, основните трошоци за живот секогаш се на прво место – закупнината, парното, комуналните услуги и храната. Мора точно да се знае дали овие трошоци ќе можат да бидат покриени од почетокот до крајот на месецот. Буџетот мора да се прилагоди за да се постигне тоа!

Следната ставка е резерва – не треба да оставате „што претекнува“ во него, бидејќи тогаш тоа ќе се наполни многу бавно – секогаш имаме желба или моментална идеја. Резервата се подмирува пред тоа, бидејќи се чува за навистина потребни трошоци што е невозможно да се испланираат.

Само тогаш можете да преминете на други предмети што сакате да ги решите тој месец – сезонски набавки, подароци, излети.

Луѓето родени во овие хороскопски знаци познати се по тоа што фрлаат пари на глупости и не можат да запрат.

За нив финансиското планирање е навика на досадните луѓе, а тие не се од тој ков, па трошат спонтано, често и повеќе отколку што заработуваат. Лесно влегуваат во минус и во финансиски проблеми, но тоа е во нивната природа.

Риби

Рибите постојано го надминуваат својот буџет зошто сакаат да им даваат на другите. Тие секогаш ќе им помогнат на другите, дури и кога тоа значи дека нема да имаат доволно за себе. Рибите едноставно не размислуваат за пари и ги трошат потполно ирационално.

Стрелец

Стрелците и нивниот претеран оптимизам ги влече над границите на реалноста. Тие планираат и остваруваат работи за кои апсолутно немаат пари, не секогаш се снаоѓаат. Нивните намери се добри, но едноставно се неромислени и детски.

Близнаци

Близанаците се најнеодговорен знак. Тие се невозможни за да се контролираат во било кој сегмент од животот, а посебно во финансиите. Тие живеат водејќи се од славната максима „животот е еден“ и така се однесуваат, па и од месец во месец примаат предупредувачки повици и мејлови од банка или од пријателите од кои позајмиле пари.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close